Till innehåll på sidan

Ordningsvakter i stadsparker och på badplatser

Skriftlig fråga 2019/20:1297 av Ingemar Kihlström (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-05
Överlämnad
2020-05-06
Anmäld
2020-05-07
Svarsdatum
2020-05-13
Sista svarsdatum
2020-05-13
Besvarad
2020-05-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Tryggheten är och fortsätter vara en av de mest prioriterade frågorna runt om i landets kommuner. Flera av dem, speciellt storstäderna, använder sig av kommunala ordningsvakter för att avlasta de lokala polisregionerna och säkerställa att brott mot lokala ordningsstadgor beivras.

Enligt lagen om ordningsvakter kan tillstånd sökas, så kallade förordnandeområden, där vakterna får verka med vissa polisiära befogenheter. Dessa tillstånd utfärdas där ett väsentligt behov finns ur allmän synpunkt, ett så kallat paragraf 3-område. Dessutom finns möjlighet att använda ordningsvakter i enlighet med paragraf 2 på: bad- eller campingplatser och lokaler eller platser för idrott, friluftsliv, spel, lek, förströelse eller liknande som allmänheten har tillträde till. Särskilt sommartid har detta öppnat upp för patrullering på badplatser, parker och idrottsplatser, dock utan konkreta besked om dess laglighet.

Vi välkomnar den utredning som tillsattes i november i fjol med uppgift att se över och modernisera den förlegade lagstiftningen som tillkom för drygt 40 år sedan. Förutom att vara anpassad till en tid före polisbristen finns det dessutom mycket utrymme för fritolkning mellan de juridiska enheterna på de sju polisregionerna.

De kommuner som använder sig av kommunala ordningsvakter ansöker om paragraf 3-områden men utnyttjar även paragraf 2 där så bedöms vara tillämpbart. Dessvärre finns det inte alltid klara besked från de juridiska enheterna om vilka platser paragrafen kan tillämpas på. Exempelvis har Stockholms stad under en tvåårsperiod försökt få besked om ifall välbesökta stadsparker bedöms vara tillämpbara för paragraf 2-förordnanden, på samma sätt som stadens bad- och idrottsplatser bedöms vara under sommarhalvåret.

Mot bakgrund av detta, och mot bakgrund av regeringens uttalande att ordningsvakter utgör ett viktigt bidrag i trygghetsarbetet, vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

Avser statsrådet att säkerställa att ordningsvakter kan verka utifrån paragraf 2 i nuvarande LOV-lagstiftning året om i alla stadsparker och på badplatser där friluftsliv, spel, lek, förströelse eller liknande förekommer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1297 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/ 01728 /POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1297 av Ingemar Kihlström (KD) Ordningsvakter i stadsparker och på badplatser

Ingemar Kihlström har frågat mig om jag avser att säkerställa att ordningsvakter kan verka utifrån paragraf 2 i nuvarande LOV-lagstiftning året om i alla stadsparker och på badplatser där friluftsliv, spel, lek, förströelse eller liknande förekommer.

Ordningsvakter är viktiga för att bidra till ordning och trygghet på offentlig plats. Regelverket för ordningsvakter, som har varit i kraft i nästan 40 år, är dock i flera avseenden inte anpassat till dagens förhållanden och efterfrågan. Mot denna bakgrund tillsatte regeringen i höstas en utredning som ska göra en bred översyn av regelverket. Syftet med utredningen är att genom ett modernt och effektivt regelverk åstadkomma en mer ändamålsenlig användning av ordningsvakter.

En central del av utredningen är att se över reglerna om ordningsvakts-förordnanden, d.v.s. de regler som styr på vilka platser och för vilka ändamål ordningsvakter kan verka, och att lämna förslag till hur sådana regler ska utformas. Regeringen redogör i direktiven för ett flertal tillämpningsproblem rörande dagens bestämmelser om förordnanden. Utredningen ska således analysera den typ av frågor som Ingemar Kihlström tar upp.

Jag kan inte föregripa utredningens arbete. Jag är dock övertygad om att utredningen kommer att lämna förslag till ett regelverk som kan tillgodose behovet av en ändamålsenlig användning av ordningsvakter.

Stockholm den 13 maj 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.