Den odemokratiska utvecklingen i Polen

Skriftlig fråga 2019/20:1321 av Tina Acketoft (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-07
Överlämnad
2020-05-08
Anmäld
2020-05-12
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det är en oroande utveckling som nu sker i flera av EU:s medlemsländer med auktoritära krafter på frammarsch. Polen har, under styre av partiet Lag och rättvisa (PIS), stadigt rört sig bort från demokratiska grundprinciper såsom en fungerande rättsstat och fria medier. Tankesmedjan Freedom House som mäter demokrati och frihet i världen kategoriserar nu inte heller längre Polen som en konsoliderad demokrati.

Den polska regeringen har genom flera reformer försökt politisera rättsväsendet och avveckla dess oberoende. EU-domstolen har tillfälligt stoppat alla ärenden som en polsk disciplinnämnd driver mot domare i landets högsta domstol, men övriga EU-länder måste tillsammans med EU:s institutioner tydligt markera emot detta. I den krissituation som coronapandemin innebär måste de liberala demokratiska värden som hela EU vilar på tydligt försvaras. Krisen får inte användas som en ursäkt för att tillskansa sig mer makt och röra sig mot en autokrati. Enskilda medlemsländer kan inte tillåtas urholka demokratiska institutioner, allra minst samtidigt som man är en stor mottagare av bidrag från EU.

I tillägg till angreppen på domstolarna och rättsväsendet har Polen under PIS styre försvårat för oppositionen att mobilisera sig, kraftigt försämrat situationen för hbtq-personer i landet och inskränkt civilsamhället. EU är en union av liberala demokratiska värderingar som inte är förenliga med den polska regeringens agerande, och dessa värderingar måste försvaras.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern och regeringen att markera mot Polens angrepp på rättsväsendet och demokratin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1321 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1321 av Tina Acketoft (L)
Den odemokratiska utvecklingen i Polen

Tina Acketoft har frågat mig hur regeringen och jag avser att markera mot Polens angrepp på rättsväsendet och demokratin.

Främjandet av demokrati och respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer är en central utrikespolitisk prioritering för regeringen, vilket avspeglas i demokratisatsningen Drive for Democracy. I årets utrikespolitiska deklaration sade jag att vi intensifierar detta arbete och bygger allianser med likasinnade länder och organisationer.

Varje EU-land har ett ansvar att respektera och främja EU:s grundläggande värden och principer som frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Att stå upp för dessa är en övergripande prioritering i Sveriges EU-politik. Rättsstaten är en grund för EU-samarbetet som helhet och måste fungera.

Polen är en nära och viktig granne. Våra länders historiska band och gemensamma intressen ligger till grund för ett tätt politiskt, ekonomiskt och kulturellt utbyte.

Jag delar Tina Acketofts oro över rättsstatsutvecklingen i Polen. I den bilaterala dialogen med Polen understryker vi vikten av att respektera rättsstatsprincipen och att EU:s grundläggande värden värnas.

Tyvärr har den polska regeringen avvisat både EU-kommissionens och Venedigkommissionens rekommendationer om åtgärder som bör vidtas för en konstruktiv lösning i linje med europeisk standard. Samtidigt har nya lagändringar antagits som av bl.a. EU-kommissionen bedöms vara tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv.

Regeringen beslöt i januari i år att stödja EU-kommissionen i en fördragsbrottstalan i EU-domstolen som rör det polska domstolsväsendets oberoende. Regeringen är av uppfattningen att artikel 7-förfarandet mot Polen i rådet bör fortgå så länge som kommissionen gör bedömningen att risk för systematiskt hot mot rättsstatsprincipen föreligger.

Regeringen verkar också för att de verktyg som står till EU:s förfogande för att värna rättsstaten används och att ytterligare sådana verktyg utvecklas. Vi har i förhandlingarna om långtidsbudgeten aktivt drivit att möjligheten att ta del av EU-medel ska kunna begränsas för medlemsländer som inte respekterar EU:s grundläggande värden och principer.

Covid-19-pandemin riskerar att ytterligare förstärka den globala trenden av demokratisk tillbakagång och bristande respekt för mänskliga rättigheter. Även om pandemin kräver särskilda åtgärder måste vi värna om vår värdegrund och våra åtaganden avseende mänskliga rättigheter. Därför välkomnar vi att EU-kommissionen kommer att granska medlemsstaternas åtgärder och deras tillämpning. Kommissionen har verktyg för att agera och kan ta bedömda brott mot EU-fördraget till EU-domstolen.

Sverige har en tydlig hållning till stöd för allas åtnjutande av mänskliga rättigheter. Mot denna bakgrund är vi i dialogen med Polen också tydliga med att alla människor har samma mänskliga rättigheter oavsett kön, sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Vi kommer även fortsättningsvis att nogsamt följa utvecklingen av de åtgärder som vidtas för att bekämpa spridningen av Covid-19, inklusive dess effekter för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.

Stockholm den 20 maj 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.