Grödebaserad bioolja

Skriftlig fråga 2019/20:1345 av Kjell-Arne Ottosson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-12
Överlämnad
2020-05-13
Anmäld
2020-05-14
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 29 april presenterade Finansdepartementet ett förslag om att från 2021 införa energi- och koldioxidskatt på vissa biooljor för värmeproduktion. Skattepromemorians förslag innebär att befrielsen från energiskatt och koldioxidskatt avskaffas för andra skattepliktiga biobränslen för uppvärmning än biogas och biogasol. Det betyder att de så kallade grödebaserade biooljorna, till exempel restprodukter från livsmedelsindustrin, kommer att behöva betala motsvarande energi- och koldioxidskatt som fossila bränslen.

En konsekvens av skatteförslaget blir att dessa biooljor, som i dag främst används i fjärrvärmebranschen som spets- och reservbränsle de kallaste vinterdagarna, kommer att bli alldeles för dyra att använda. Det föreslås också att befrielse från energi- och koldioxidskatt för biogas och biogasol begränsas till att endast gälla för bränslen som inte är framställda av grödebaserade biobränslen. En förutsättning för att skattebefrielse ska kunna medges är att bränslet omfattas av ett så kallat anläggningsbesked som visar att hållbarhetskriterierna för bioenergi är uppfyllda.

Detta blir en skatt som kommer att leda till ökad användning av fossila bränslen, och man räknar med ökade utsläpp på 4 600 ton CO2 per år. Regeringen erkänner själv att skatteförslaget kommer att leda till en ökad användning av fossila bränslen. Biooljor som är grödebaserade får då samma energi- och koldioxidskatt som sina fossila motsvarigheter från och med nästa år. Samtidigt gör nu flera aktörer i branschen investeringar i mångmiljonbelopp för att ställa om sina anläggningar till att kunna gå på biooljor.

Jag valde att lyfta en fråga krig detta på frågestunden i kammaren den 7 maj. Tyvärr svarade inte miljö- och klimatministern på min fråga. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Har regeringen vidtagit samtliga åtgärder och uttömt alla möjligheter för att få ett förlängt godkännande från EU-kommissionen om en fortsatt skattebefrielse för biooljor?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1345 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/02244/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1345 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Grödebaserad bioolja

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig om regeringen har vidtagit samtliga åtgärder och uttömt alla möjligheter för att få ett förlängt godkännande från EU-kommissionen om en fortsatt skattebefrielse för biooljor.

Sveriges statsstödsgodkännande för skattebefrielse för vissa vegetabiliska oljor och fetter samt Fame m.m. för uppvärmning löper ut den 31 december 2020. Statsstödsgodkännandet har sin rättsliga grund i Europeiska kommissionens riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi. Möjligheten att ge stöd till livsmedelsbaserade biobränslen upphör enligt dessa riktlinjer den 31 december 2020.

Regeringen har under flera år försökt få kommissionen att förändra sin syn på biobränslen som framställts av livsmedels- och fodergrödor och tillåta statligt stöd till dessa biobränslen. Det arbetet pågår fortfarande och regeringens ambition är att i det kommande arbetet med nya riktlinjer, och exempelvis ett reviderat energiskattedirektiv, uppnå bättre förutsättningar för biobränslen.

I fråga om skattepliktiga vegetabiliska oljor och fetter samt Fame m.m. för uppvärmning görs bedömningen att det, efter diskussioner med kommissionen, inte finns förutsättningar för Sverige att få ett förnyat statsstödsgodkännande vad gäller livsmedelsbaserade biobränslen. Detta beror på att skattepliktiga biobränslen för uppvärmning, bortsett från biogas och biogasol, till övervägande del är framställda av livsmedels- och fodergrödor. Därutöver finns det indikationer på att de aktuella skattepliktiga biobränslena är överkompenserade, dvs. erhåller mer stöd än vad som är nödvändigt för att ge bränslena tillgång till marknaden. Detta är inte tillåtet enligt EU:s regelverk.

Det bör i detta sammanhang poängteras att användningen av de biobränslen som berörs av förslaget är låg. I Sverige står tallbeckolja och s.k. mixade vegetabiliska oljor för den största andelen av användningen av biooljor som inte är skattepliktiga. Dessa berörs således inte av förslaget och kan i många fall ersätta de biooljor som enligt förslaget kommer att beskattas från och med den 1 januari 2021.

Stockholm den 20 maj 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.