Till innehåll på sidan

Stöd till illegala invandrare via civilsamhället under coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1347 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-13
Överlämnad
2020-05-14
Anmäld
2020-05-19
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Tisdagen den 12 maj höll regeringen en presskonferens där man presenterade att man tillsammans med sina samarbetspartier vill satsa 100 miljoner kronor på civilsamhället via olika föreningar och organisationer för att hjälpa människor under coronakrisen. Vad gäller 50 miljoner av de totalt 100 miljoner kronorna är papperslösa, det vill säga illegala invandrare, en uttalad målgrupp för förslaget. Det handlar med andra ord om en satsning på en grupp människors vistelse i Sverige, trots att dessa enligt gällande lagar och regler saknar rätt att vistas här.

Förslaget om att satsa på illegala invandrare via civilsamhällesorganisationer i Sverige är kontroversiellt och motsägelsefullt, då myndigheterna samtidigt ska verka för att dessa människor ska lämna landet. Regeringsföreträdare har tidigare även uttalat kvantitativa målsättningar vad gäller antalet som ska lämna och understrukit att den som får ett nej måste lämna landet. Trots det vill regeringen nu aktivt satsa på att underlätta och ge ökade incitament för gruppen illegala invandrare att vistas i landet med hjälp av olika civilsamhällesorganisationer. Inte minst under coronakrisen, när många delar av samhället är satta under hård press och behoven är stora till följd av coronavirusets framfart, blir denna satsning om möjligt än mer orimlig.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Ser ministern en risk med att satsningen på civilsamhällesorganisationer enligt ovan riskerar att försvåra och underminera för myndigheter som ska verka för att illegala invandrare ska lämna Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1347 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/01219

/CSM

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1347 av Jonas Andersson i Linköping (SD) Stöd till illegala invandrare via civilsamhället under coronakrisen

Jonas Andersson i Linköping har frågat mig om jag ser en risk med att satsningen på civilsamhällesorganisationer riskerar att försvåra och underminera för myndigheter som ska verka för att illegala invandrare ska lämna Sverige.

Organisationer inom civilsamhället har centrala roller när det gäller att nå och stödja människor i särskilt utsatta situationer. Detta blir tydligt inte minst under den rådande pandemin. I en kris kan ett stöd till civilsamhällets organisationer för utökad social och humanitär verksamhet göra stor nytta. Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har därför kommit överens om att i en extra ändringsbudget föreslå en satsning på 100 miljoner kronor till civilsamhället under 2020 för att stärka organisationer som arbetar för samhällets mest utsatta. 50 miljoner föreslås gå till att hjälpa människor i särskild social utsatthet medan resterande 50 miljoner föreslås gå till att motverka äldres ensamhet och isolering.

En proposition med den extra ändringsbudgeten avses överlämnas till riksdagen den 20 maj 2020. Regeringen kommer att ta ställning till hur medlen ska fördelas efter riksdagens behandling av den extra ändringsbudgeten och kommer sedan att återkomma med mer information om den närmare utformningen av stödet.

Stockholm den 20 maj 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.