EBO-lagen

Skriftlig fråga 2019/20:1386 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-19
Överlämnad
2020-05-20
Anmäld
2020-05-25
Svarsdatum
2020-05-27
Sista svarsdatum
2020-05-27
Besvarad
2020-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 januari 2020 genomförde regeringen ändringar i den så kallade EBO-lagen, vilket innebär att asylsökande som bosätter sig i en del av en kommun som anses ha sociala och ekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning.

32 av Sveriges 290 kommuner fick möjlighet att anmäla socialt utsatta områden till Migrationsverket. Av dessa har elva kommuner, däribland Göteborg, Kristianstad och Malmö, anmält hela kommunen. 13 kommuner har anmält delar av kommunen. Två kommuner har inte anmält någon del alls (DN den 11 maj).

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har uttalat att det inte var lagens syfte att en hel kommun skulle kunna anmälas utan endast de områden som har sociala och ekonomiska utmaningar.

Regeringen beslutade den 15 maj 2020 om en promemoria som innebär att det dels införs kriterier för vad som klassas som ett socioekonomiskt utsatt område, dels att Länsstyrelsen ska kunna invända mot kommunens beslut utan att kommunen har rätt att få en rättslig prövning. Dessutom ska redan inlämnade anmälningar löpa ut under 2020 så att kommunerna måste gå igenom ett nytt anmälningsförfarande, som då blir föremål för Länsstyrelsens prövning.

Kommunerna har störst kännedom om den lokala situationen. Med regeringens förslag inskränks kommunernas självbestämmande ytterligare. Att det skulle uppstå tillämpningsproblem kopplade till den nya lagen kan knappast ha kommit som en överraskning. Flera remissinstanser påpekade detta. För att komma till rätta med Sveriges omfattande integrationsproblem och bekämpa det djupa utanförskap som finns i många delar av Sverige borde EBO i stället avskaffas helt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka dialoger har ministern haft med kommunala företrädare i framtagandet av nämnda promemoria, och varför föreslår han inte att helt avskaffa möjligheten till eget boende under asyltiden?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1386 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

01927/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1386 av Maria Malmer Stenergard (M)
EBO-lagen

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om vilka dialoger jag som minister har haft med kommunala företrädare i framtagandet av promemorian Ett ändrat förfarande för att anmäla områden som omfattas av begränsningen av rätten till dagersättning vid eget boende, och varför jag inte föreslår att helt avskaffa möjligheten till eget boende (ebo) under asyltiden.

Syftet med regelverket är att minska segregeringen genom att minska antalet asylsökande i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar. Efter att ha följt tillämpningen av reglerna kan det dock konstateras att flera kommuner har valt att anmäla hela kommunen, inklusive områden i vilka det starkt kan ifrågasättas om det föreligger socioekonomiska utmaningar. Det var inte syftet och därför behöver regelverket stramas upp.

I den remitterade promemorian föreslås därför ett ändrat anmälningsförfarande genom vilket det säkerställs både att kommunerna fortsatt ges ett faktiskt inflytande över vilka områden med socioekonomiska utmaningar som ska omfattas av regleringen och att det inte görs anmälningar som tydligt strider mot regleringens syfte. Jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas, däribland ett flertal kommuners, synpunkter på förslagen i promemorian.

Samtidigt har regeringen också för avsikt att inom kort ge ett uppdrag till Migrationsverket i syfte att säkerställa att regelverket efterlevs genom att förstärka kontrollerna av var de asylsökande bor. Det ska inte vara möjligt att skriva sig på en postbox, och om någon skriver sig på en felaktig adress för att få dagersättning så kan det utgöra ett bidragsbrott. Kontrollerna av att reglerna efterlevs kommer att skärpas.

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari i år. Regeringen och riksdagen har alltså alldeles nyligen tagit ställning till hur ebo-regelverket i framtiden ska utformas. Jag avser därför inte vidta några ytterligare åtgärder i denna fråga i nuläget.

Stockholm den 27 maj 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.