Kinas hårda tag mot Hongkong

Skriftlig fråga 2019/20:1399 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-25
Överlämnad
2020-05-26
Anmäld
2020-05-27
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hongkong är ett av världens största finanscentrum, mycket tack vare goda relationer till omvärlden och en frihet som påminner om den vi har i väst. Tidigt på fredagsmorgonen den 22 maj kunde vi dock läsa hur Hongkongbörsen initialt föll hela 4 procent, och demokratiaktivister har talat om slutet på det Hongkong som vi känner i dag.

Raset vittnar om att något allvarligt håller på att hända, och så är det. Kina, som har inlett sin folkkongress, har tydligt signalerat att de önskar påföra Hongkong nya säkerhetslagar. Det är ett led i att förverkliga de planer som förra årets protester handlade om. Hongkong har varit en självstyrande del av Kina sedan området lämnades över från Storbritannien 1997. De friheter som utlovades Hongkong vid överlämnandet ser nu ut att försvinna och därmed även den omtalade policyn ett land, två system.

Demokratiaktivister i Hongkong har redan ställts inför rätta. Hittills har omkring 8 000 demonstranter gripits och över 1 400 åtalats. Flera av de tongivande personer som åtalats anklagas för att vid olika tillfällen ha organiserat och deltagit i protestmarscher som inte först fått tillstånd av myndigheterna. En av de demonstrationer som inte fått tillstånd samlade en fjärdedel av Hongkongs befolkning, 1,7 miljoner människor.

Utvecklingen är naturligtvis mycket oroväckande. I takt med att den djupt odemokratiska kinesiska regimen får ett utökat globalt inflytande ser vi hur förtrycket också ökar.

Med anledning av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Har ministern på något sätt visat, eller avser ministern att visa, Hongkongs invånare sitt stöd eller på annat sätt bistå dem under rådande situation i syfte att försvara deras frihet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1399 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1399 av Markus Wiechel (SD)

Kinas hårda tag mot Hongkong

Markus Wiechel har frågat mig om jag på något sätt visat, eller avser att visa, Hongkongs invånare vårt stöd eller på annat sätt bistå dem under rådande situation i syfte att försvara deras frihet.

Regeringen har under det gångna året haft särskilt stor anledning att uppmärksamma situationen i Hongkong. Jag och min företrädare har vid flera tillfällen redovisat regeringens hållning och arbete för riksdagen.

Sverige och övriga EU står bakom principen om ”ett land, två system” för att bevara Hongkongs självstyrande ställning med ett fristående politiskt och juridiskt system i enlighet med Hongkongs grundlag. Det är av grundläggande betydelse att de mänskliga fri- och rättigheter som Hongkongborna tillerkänns enligt denna lag fullt ut respekteras. Utrikesdepartementet och våra utlandsmyndigheter i Kina har sedan tidigare fört fram regeringens syn till nationella kinesiska myndigheter såväl som till myndigheter i Hongkong.

Den 21 maj kom besked om att förslag till nationell säkerhetslagstiftning skulle behandlas av Nationella Folkkongressen i Peking senare i maj. EU och därigenom Sverige uttalade sig i saken dagen efter den 22 maj. Som EU påpekade då bör dessa frågor behandlas av Hongkong, inom ramen för Hongkongs grundlag och dess artikel 23, som föreskriver att det är Hongkong som självt ska lagstifta på området. Den 28 maj godkände sedan Nationella Folkkongressen i Peking lagförslaget. Som jag uttryckt i riksdagen ser jag med största allvar på beslutet om säkerhetslagstiftning i Hongkong. Det strider mot Kinas internationella åtaganden. Den 29 maj uttalade sig EU med samma innebörd. Vid möte samma dag i EU-utrikesministerkretsen betonade jag vikten av att EU svarar tydligt på utvecklingen.

EU uttalade sig dessförinnan även efter de gripanden av företrädare för Hongkongs demokratirörelse som skedde i april. EU-delegationen i Hongkong var närvarande vid det första rättegångstillfället den 18 maj, och regeringen verkar för en utökad EU-närvaro vid kommande rättegångstillfälle senare i juni.

Regeringen följer noga den allvarliga händelseutvecklingen och verkar för ett fortsatt tydligt EU-gemensamt agerande.

Regeringen kommer även framledes att stödja Hongkongs självstyrande ställning.

Stockholm den 3 juni 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.