Till innehåll på sidan

Konsumenters rätt till ersättning av bilföretag som uppgett felaktiga värden

Skriftlig fråga 2019/20:1422 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-26
Överlämnad
2020-05-27
Anmäld
2020-05-28
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Volkswagen har kommit överens med tyska konsumentföreträdare om en förlikning med omkring 200 000 ägare av dieselbilar. Anledningen är att mjukvara hade installerats för att få ned siffrorna för de uppmätta utsläppen. Detta uppger den tyska affärstidningen Handelsblatt.

Totalt ska VW betala 620 miljoner euro, motsvarande drygt 6,45 miljarder kronor. Utbetalningar på som mest 68 000 kronor per fordon startar i början av maj.

De svenska konsumenterna berörs av samma frågeställning och har också lidit skada på grund av felaktiga värden för dieselbilar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vika åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att även svenska konsumenter ska kunna få ersättning av biltillverkare som har uppgett fel värden för utsläpp?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1422 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/

02462/KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1422 av Lars Beckman (M)
Konsumenters rätt till ersättning av bilföretag som uppgett felaktiga värden

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen har vidtagit för att även svenska konsumenter ska kunna få ersättning av biltillverkare som har uppgett fel värden för utsläpp.

En konsument kan vara berättigad till ersättning om en vara inte har de egenskaper som följer av marknadsföringen av varan. Som huvudregel har en näringsidkare dock i första hand rätt att avhjälpa ett fel innan andra påföljder kan komma ifråga. En konsument kan även få skadestånd om felet lett till följdskador som medfört ökade kostnader. I Volkswagens fall har företaget genomfört ett program där bilägare fått möjlighet att uppdatera berörda bilmodeller så att de ska uppfylla de gällande utsläppskraven. Om bilägare i Sverige dessutom har rätt till ersättning utöver detta beror på om de drabbats av ekonomiska skador. Det skulle exempelvis kunna vara att bilarna hamnat i en högre skatteklass än förväntat. Om så är fallet kan skilja sig åt beroende på i vilket land bilen har sålts. I Sverige har detta inte inträffat.

Vi har inte fått indikationer från Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden om att konsumenter som köpt de berörda bilmodellerna, efter det att avhjälpandeprogrammet genomförts, skulle söka ersättning för andra ekonomiska skador i någon större omfattning. Regeringen kommer att fortsatt följa frågan.

Stockholm den 3 juni 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.