Till innehåll på sidan

Svagt internationellt engagemang mot osund djurhållning

Skriftlig fråga 2019/20:1432 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-27
Överlämnad
2020-05-27
Anmäld
2020-05-28
Svarsdatum
2020-06-03
Sista svarsdatum
2020-06-03
Besvarad
2020-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Bara två dagar efter att undertecknad lämnat in en skriftlig fråga (nr 1397) rörande regeringens agerande, eller snarare brist på agerande, mot undermålig djurhållning i olika länder kom ett så kallat svar. Detta svar var nästan ordagrant identiskt med svaret på en annan skriftlig fråga (nr 1211), vilken låg till grund för att den senaste frågan ställdes. Därav tydliggjordes det också i den motiverande texten att undertecknad inte var nöjd med svaret.

Detta förfarande vittnar tyvärr om bristen på engagemang hos regeringen, när man till synes inte ens har läst riksdagsledamöters motivering till de frågor som ställs utan i stället rakt av kopierat äldre texter. Vidare ser vi i svaret hur ministern påstår sig noga följa beslutet i den kinesiska nationella folkkongressen om att förbjuda olaglig handel med och konsumtion av vilda djur i landet. Det finns bara ett problem med det påståendet, nämligen att det beslut som den nationella folkkongressen i Kina har tagit sedan länge är upphävt. Ministern kan därmed tveksamt följa utvecklingen noga som hon påstår sig göra, såvida det inte finns ett nytt beslut som det inte rapporterats om i medierna. Vidare kan man fråga sig vad det betyder att förbjuda redan olaglig handel med vilda djur.

Regeringens icke-svar på den senaste frågan kan bara tolkas som att regeringen inte vidtagit några åtgärder alls sedan pandemin började för att förhindra de fruktansvärda djurmarknader vi ser i Kina, Vietnam och andra länder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har regeringen vidtagit några som helst åtgärder sedan pandemins start som syftar till att förhindra förekomsten av osunda djurmarknader i andra länder?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1432 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1432 av Marcus Wiechel (SD)

Svagt internationellt engagemang mot osund djurhållning

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen har vidtagit några som helst åtgärder sedan pandemins start som syftar till att förhindra förekomsten av osunda djurmarknader i andra länder.

Som jag tidigare har framhållit i nyliga svar på frågor i ämnet från riksdagsledamöter så skiljer sig synen på djur och djurhållning åt mellan världens länder och möjligheterna att påverka andra länders syn är begränsade. Icke desto mindre har Sverige en lång tradition av att vara drivande i djurskyddsfrågor och regeringen arbetar kontinuerligt för ett bättre djurskydd i flera fora.

Som jag likaledes har framhållit verkar regeringen för ett effektivt internationellt samarbete på hälsoområdet genom att driva ett så kallat One health-perspektiv där människor, djur och miljö ses som en helhet. Det sker bland annat genom stöd till Världshälsoorganisationen (WHO), FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). Regeringen bedömer att en FN-deklaration om djurvälfärd skulle skapa en viktig global förpliktelse. Den skulle tjäna som inspiration till internationell, regional och nationell förändring. Sverige har ställt sig bakom antagandet av en djurskyddsdeklaration i FN. Hela EU står nu bakom antagandet av en deklaration.

Vad gäller situationen i Kina så fattade Nationella folkkongressen, enligt kinesiska myndigheter, i februari ett beslut om att förbjuda olaglig handel med och konsumtion av vilda djur i landet. Enligt nyhetsrapportering pågår nu ett fortsatt revideringsarbete av lagstiftning på området. Vid folkkongressens årliga plenummöte i Peking den 22–28 maj meddelade Folkkongressens ständiga utskott att Folkkongressen kommer att arbeta om en rad lagar under 2020, bl.a. lagen om skydd av vilda djur och växter.

Regeringen fortsätter att följa frågan.

Stockholm den 3 juni 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.