Effekter av ett ofullständigt försvarsbeslut

Skriftlig fråga 2019/20:1442 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-28
Överlämnad
2020-05-29
Anmäld
2020-06-01
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Risken är stor att det försvarsbeslut som ska tas av Sveriges riksdag i höst inte blir ett totalförsvarsbeslut som innefattar både det militära och det civila försvaret. Detta på grund av att regeringen har varit senfärdig med arbetet kring det civila försvaret.

Om det inte blir ett riktigt totalförsvarsbeslut i höst kommer det att få ett antal negativa konsekvenser för Sveriges samlade försvar. Ett fungerande civilt försvar är avgörande för att skydda civilbefolkningen, säkerställa viktiga samhällsfunktioner och möjliggöra för Försvarsmakten att agera i händelse av en konflikt. 

Skulle inte det civila försvaret finnas med i höstens försvarsbeslut kommer det även att innebära andra konkreta problem här och nu. Försvarsmakten skulle till exempel själv behöva säkerställa tillgången till saker som drivmedel, transportkapacitet och sjukvårdsförmåga för att ha en rimlig beredskap för kris och konflikt.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Är ministern beredd att finansiera de extra kostnader som skulle bli ett resultat av ett ofullständigt försvarsbeslut i höst?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1442 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02085/POL

Ju2020/02049

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1443 av Alexandra Anstrell (M) Möjligheterna att fatta ett totalförsvarsbeslut och fråga 2019/20:1442 av Pål Jonson (M) Effekter av ett ofullständigt försvarsbeslut

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag kommer att se till att riksdagen kan fatta ett riktigt totalförsvarsbeslut i höst där centrala delar som rör både militärt och civilt försvar finns med. Pål Jonson har frågat försvarsministern om han är beredd att finansiera de extra kostnader som skulle bli ett resultat av ett ofullständigt försvarsbeslut i höst. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Arbetet med att återuppbygga totalförsvaret är ett gemensamt arbete för hela regeringen och arbetet är högt prioriterat. Utvecklingen av totalförsvaret befinner sig just nu i en intensiv fas.

Under hösten 2020 kommer regeringen att inför riksdagen presentera en försvarspolitisk proposition för inriktningsperioden 2021–2025 som rör både civilt och militärt försvar. Regeringens mål är att riksdagens beslut ska kunna nå en så bred uppslutning som möjligt.

Den försvarspolitiska propositionen behöver ge en huvudsaklig inriktning för det fortsatta arbetet med civilt försvar, men fortsatt analys, utredning och planering kommer fortgå även efter det att propositionen är beslutad. Civilt försvar berör hela samhället och återuppbyggandet kommer inte att vara klart under den kommande försvarsperioden.

Arbetet med totalförsvaret är en pågående process och utvecklingen behöver ske stegvis.

Stockholm den 10 juni 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.