Till innehåll på sidan

Säkra och funktionella digitala sambandsvägar

Skriftlig fråga 2019/20:1447 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-28
Överlämnad
2020-05-29
Anmäld
2020-06-01
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Pandemin som Sverige och världen nu plågas av har bland annat inneburit att svenska myndigheter har fått ställa om och jobba på nya sätt. Ett sätt att bidra till minskad smittspridning är att jobba hemifrån och hålla möten via olika digitala mötestjänster. Detta är i grund och botten bra men har också blottat såväl risker och sårbarheter som att det saknas styrning och ledning på området.

Jag har vid ett antal tillfällen i mina kontakter med myndigheter uppmärksammats på att vad som anses som säkra förbindelser mellan olika myndigheter skiljer sig åt beroende på vilken myndighet man frågar. För att ta ett exempel kan en länsstyrelse bjuda in till ett digitalt videomöte med polismyndigheten i berörd region men inte tvärtom – detta då det inte finns något enhetligt regelverk för vad som anses som säkert. Det vill säga det finns ingen standard hos svenska myndigheter vad gäller till exempel brandväggar. Detta försvårar samverkan i en sådan enkel sak som att ha till exempel en gemensam videokonferens.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lena Micko:

 

Vad gör statsrådet för att säkerställa att svenska myndigheter har säkra och funktionella digitala sambandsvägar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1447 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I2020/01555/DF

Infrastrukturdepartementet

Energi- och digitaliseringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1447 av Jörgen Berglund (M)
Säkra och funktionella digitala sambandsvägar

Jörgen Berglund har frågat civilministern vad statsrådet gör för att säkerställa att svenska myndigheter har säkra och funktionella digitala sambandsvägar. Ansvaret i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen arbetar systematiskt med att öka den digitala mognaden inom den offentliga förvaltningen och att stärka myndigheternas arbete med informationssäkerhet.

Genom inrättandet av Myndigheten för digital förvaltning (Digg) den 1 september 2018 har regeringen förbättrat de långsiktiga förutsättningarna för att samordna och stödja den förvaltningsgemensamma digitaliseringen i syfte att göra den offentliga förvaltningen mer effektiv och ändamålsenlig.

Regeringen har uppdragit åt Digg att tillsammans med Bolagsverket, Domstolsverket, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Lantmäteriet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Riksarkivet samt Skatteverket etablera en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte. Myndigheterna ska tillsammans hantera analys, kravställning, utveckling och förvaltning av den förvaltningsgemensamma digitala infrastrukturen för informationsutbyte. Grundläggande för arbetet ska vara att säkerställa att samtliga säkerhetsaspekter tas om hand. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 januari 2021.

Därutöver har regeringen uppdragit åt MSB att ta fram en struktur för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen och att genomföra riktade utbildningsinsatser till statliga myndigheter, kommuner och regioner för att höja nivån på informationssäkerhetsarbetet i offentlig sektor. Uppdragen ska slutredovisas senast
den 1 mars 2021.

Regeringen har även vidtagit åtgärder för en tydligare myndighetsstyrning kopplad till informationssäkerhet och säkerhetsskydd genom återrapporteringskrav i myndigheternas regleringsbrev.


Stockholm den 10 juni 2020


Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.