Bilden av Sverige utomlands

Skriftlig fråga 2019/20:1449 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-28
Överlämnad
2020-05-29
Anmäld
2020-06-01
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Danmark, Finland, Island och Norge, men även en rad andra länder längre bort såsom Cypern, kan snart återigen tillåta fritt resande. Samtidigt som detta sker talas det i många länder om att svenskar ska hållas borta.

Utrikesministern och socialministern har vid ett flertal tillfällen citerats då de starkt beklagar att andra länder väljer att behålla gränserna mot Sverige stängda. Utrikesminister Ann Linde menar att detta är en form av diskriminering eller särbehandling, och hon tycks i likhet med socialministern vara förvånad över detta. Utrikesdepartementet förlängde nyligen sin avrådan från alla icke nödvändiga resor till utlandet fram till åtminstone den 15 juli. Till att börja med är det, mot bakgrund av UD:s rekommendation, märkligt att utrikesministern över huvud taget reagerar, eftersom svenskar ändå absolut inte bör åka till exempelvis Danmark eller än mindre till Cypern. Det är dock inte det enda som är märkligt med det resonemang som regeringen för.

Sverige har som bekant valt att möta denna pandemi på ett helt annat sätt än dessa länder. Vi har färre restriktioner – knappt några alls i jämförelse med många andra länder – och därmed också betydligt många fler döda än i andra delar av världen. Det borde inte komma som en chock för någon att regeringarna i andra länder bryr sig om sina medborgares hälsa och välbefinnande. Det är många som med rätta undrar varför den svenska regeringen till synes inte har brytt sig om sina medborgare på samma sätt. Den svenska regeringens slapphänta hantering av detta dödliga virus sticker som bekant ut som ett dåligt exempel internationellt.

Ingen kan i dag veta om Sverige, mot alla odds, har valt rätt strategi, även om det mesta talar för, och länge har talat för, att så inte är fallet. Vi såg i ett tidigt skede varningar från framstående experter, från världshälsoorganisationen och från länder som drabbades tidigare än vi gjorde. Dessa varningar har negligerats, och svenska regeringsrepresentanter tycks i stället inta en arrogant och överlägsen hållning. Vi måste vara medvetna om att Sveriges vägval inte bara ur ett hälsoperspektiv kan skada oss, utan att det också försvårar internationellt resande med allt som det innebär. Av förklarliga skäl vill inte de länder som framgångsrikt har lyckats få någorlunda kontroll över situationen att deras arbete ska ha varit förgäves genom att öppna upp mot Sverige. Det är därför märkligt att deras agerande inte tycks respekteras av den svenska regeringen.

Mot bakgrund av detta önskar jag att utrikesminister Ann Linde svarar på följande fråga:

 

Är det ministerns ställningstagande att det är rimligt att kräva att länder som med tuffa restriktioner värnat sina medborgares hälsa ska öppna upp mot Sverige, och bedömer ministern att detta kan göras utan att bilden av Sverige utomlands påverkas negativt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1449 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1449 av Markus Wiechel (SD)
Bilden av Sverige utomlands

Marcus Wiechel har frågat mig om mitt ställningstagande är att det är rimligt att kräva att länder som med tuffa restriktioner värnat sina medborgares hälsa ska öppna upp mot Sverige och om jag bedömer att detta kan göras utan att bilden av Sverige utomlands påverkas negativt.

UD avråder från icke-nödvändiga utlandsresor till hela världen. Varje land har ansvar för sitt smittskydd och för sina åtgärder också när det gäller inreserestriktioner.

Det finns en principiell fråga som handlar om hur och enligt vilka kriterier Europas länder ska börja öppna upp sina gränser. Vi vill att öppningar ska ske på ett ordnat sätt. Frågor om smittskydd och vårdtillgång är förstås centrala. Det här följer vi noggrant från regeringen.

EU-kommissionen har lagt ett förslag, som just nu diskuteras, för att EU-länderna ska kunna agera samordnat. Förslaget betonar att åtgärder måste vara proportionerliga, icke-diskriminerande och att ta hänsyn till smittläget lokalt.

Regeringen bedömer att det är för tidigt att avgöra hur de diskussioner som nu förs med andra länder om att öppna upp gränser kommer påverka Sverigebilden på lång sikt. Det är viktigt att andra länder fattar beslut som rör Sverige utifrån en rättvisande bild av situationen hos oss. Därför jobbar regeringen, myndigheter och våra ambassader och generalkonsulat med att sprida korrekt information om läget i Sverige. Vi behöver ha en nära, aktiv och öppen dialog inom EU om gränser och inreserestriktioner och vi har löpande kontakt med andra länders regeringar och myndigheter.

Stockholm den 10 juni 2020 –

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.