Inreseförbud för lärare

Skriftlig fråga 2019/20:1461 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-01
Överlämnad
2020-06-02
Anmäld
2020-06-03
Svarsdatum
2020-06-10
Sista svarsdatum
2020-06-10
Besvarad
2020-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under 2019 beviljade Migrationsverket arbetstillstånd till 156 grundskole-, förskole- och gymnasielärare. Majoriteten kommer från länder där engelska talas som modersmål. Vissa skolor kräver att lärarna besitter kunskaper i engelska motsvarande modersmålsnivå, vilket gör att den svenska arbetsmarknaden snabbt blir uttömd och lärare behöver rekryteras från utlandet.

Sedan den 17 mars 2020 gäller förordningen (2020:127) om inreseförbud till Sverige, vilken innebär ett förbud för tredjelandsmedborgare att resa till Sverige. Av 3 § tredje stycket framgår att de utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige är undantagna från inreseförbudet.

Om utländska lärare inte undantas från inreseförbudet riskerar skolor att vid terminsstart i höst vara utan lärare. Att överlämna tolkningen av regeringens förordning till Polismyndigheten i varje enskilt fall när den utländska medborgaren står vid gränskontrollen ger inte förordningen förutsägbarhet. Dessutom riskerar ogrundade skillnader i bedömningarna att uppstå. Regeringen bör därför svara för sitt resonemang när den tog fram förordningen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet inom ramen för sin tjänsteutövning för att säkerställa att utländska lärare ska kunna resa in i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1461 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02101/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1461 av Maria Malmer Stenergard (M)
Inreseförbud för lärare

Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att säkerställa att utländska lärare ska kunna resa in i Sverige.

Förordningen (2020:127) om tillfälligt inreseförbud till Sverige har varit i kraft sedan den 19 mars 2020 och är i princip en direkt översättning av kommissionens rekommendationer om hur inreseförbudet till EU från tredjeland ska utformas. Kommissionen har vid flera tillfällen betonat vikten av att medlemsstaterna agerar koordinerat och i solidaritet med varandra i fråga om inreseförbudet.

Enligt 3 § tredje stycket förordningen om tillfälligt inreseförbud till Sverige gäller inte förbudet för bl.a. utlänningar som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige följt av en exempellista. Exempellistan, som även den stämmer överens med kommissionens rekommendationer, är inte uttömmande och det är därför en fråga för framför allt Polismyndigheten att bedöma vilka andra personer som kan anses utföra nödvändiga funktioner i Sverige och därmed undantas inreseförbudet.

I sammanhanget tycker jag att det även är värt att påpeka att Sverige till skillnad från flertalet andra EU-länder inte har infört några inre gränshinder för resor från andra EU-länder. Arbetskraft, och däribland också lärare, som reser från andra EU-länder (dit bl.a. Storbritannien än så länge räknas), Norge, Island, Lichtenstein eller Schweiz kan därför även fortsättningsvis resa till Sverige.

Avslutningsvis vill jag påminna om att inreseförbudet är en exceptionell åtgärd som vi hoppas inte ska behöva vara under alltför lång tid.

Stockholm den 10 juni 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.