Till innehåll på sidan

Socialt stöd till våra äldre med anledning av covid-19

Skriftlig fråga 2019/20:1515 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-04
Överlämnad
2020-06-05
Anmäld
2020-06-08
Svarsdatum
2020-06-17
Sista svarsdatum
2020-06-17
Besvarad
2020-06-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi vet att hög ålder är den främsta riskfaktorn för covid-19. Folkhälsomyndigheten har därför gått ut med starka rekommendationer om att äldre personer bland annat ska begränsa sina nära kontakter. Att inte längre kunna umgås med sin familj, sina barn och sina barnbarn på det sätt man brukar är självklart en oerhört svår och tråkig förändring för många. Detta resulterar i att många äldre personer kan känna sig ensamma, oroliga och utelämnade. Många av de äldre är också oroliga över att insjukna i covid-19 samt för att dö i ensamhet. Ingen ska behöva känna en oro för att inte få den vård man behöver. Vården i Sverige ska ges på lika villkor för hela befolkningen.

Samtidigt som vi inte ska träffa våra äldre dras aktiviteter ned runt om i landet för de äldre. Våra äldre behöver aktiviteter och få träffa andra människor trots den rådande pandemin. Den här pandemin kan pågå länge innan vi äntligen ser att den avtar. Vi behöver stödja våra äldre under hela pandemin.

Jag ser positivt till att regeringen har föreslagit en satsning för att motverka äldres ensamhet och isolering.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Exakt på vilket sätt avser regeringen att minska våra äldres ensamhet under den rådande pandemin?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1515 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

05067/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1515 av Sara Gille (SD)
Socialt stöd till våra äldre med anledning av covid-19

Sara Gille har frågat mig om exakt på vilket sätt regeringen avser att minska våra äldres ensamhet under den rådande pandemin.

Vi behöver stödja våra äldre under hela pandemin. Äldre personer tillhör riskgruppen för covid-19 och behöver därför begränsa sina sociala kontakter. Det innebär dock en risk för att de isoleras. Det gäller särskilt äldre personer som är i behov av hjälp och stöd för att ta sig ut.

Mot denna bakgrund och med anledning av vikten av digital delaktighet har regeringen givit Post- och telestyrelsen i uppdrag att genomföra insatser i syfte att bidra till tillgänglighet och användning av it och elektroniska kommunikationstjänster för äldre inom äldreomsorgen samt de som befinner sig i isolering med anledning av utbrottet av covid-19.

En satsning på 50 miljoner kronor har vidare genomförts till civilsamhället för deras insatser för att motverka äldres ofrivilliga ensamhet och isolering. Medlen kommer att fördelas av Socialstyrelsen till organisationer som sedan tidigare beviljats medel år 2020, för att utöka redan beviljade projekt och verksamheter. Det kan exempelvis handla om lokala telefonjourer, digitala mötesplatser, hjälp med praktiska göromål och samarbeten med hemtjänsten.

Därutöver har Socialstyrelsen fått i uppdrag att utveckla stödet för hur bedömningen av undantag från förbudet mot besök i särskilda boenden för äldre kan göras enligt förordningen (2020:163) om tillfälligt förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridningen av sjukdomen covid-19. Socialstyrelsen har också fått i uppdrag att ta fram, sammanställa och sprida exempel som kan fungera som stöd för personalen på hur besök kan ordnas, samtidigt som äldre skyddas (säkra besök).

Stockholm den 17 juni 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.