Öppnandet av nöjesparker

Skriftlig fråga 2019/20:1560 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-10
Överlämnad
2020-06-12
Anmäld
2020-06-15
Sista svarsdatum
2020-06-24
Svarsdatum
2020-06-25
Besvarad
2020-06-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

När reseförbudet nu lyfts och både semester och sommarlov sätter igång finns ett stort tryck på den svenska besöksnäringen att både kunna erbjuda det som efterfrågas och att uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nöjesparker såsom Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland är populära attraktioner som samlar miljontals besökare och göder det lokala näringslivet. Utan dessa motorer riskerar tillväxten att stanna av, och företag i ett redan ansträngt läge får det ännu mer problematiskt.

Ovanstående parker argumenterar i en debatt i DI den 8 juni att trots genomförda riskanalyser, begränsningar av antalet besökare och inställda konserter har ingen ansvarig velat lyssna. Samtidigt ser vi hur andra nöjesparker runt om i Europa och Norden öppnar upp. Därtill får exempelvis djurparker, som faller under annan lagstiftning än nöjesparker, hålla öppet.

Om det är så att vi riskerar tusentals jobb och en ökad konkursvåg i sommar till följd av politisk oförmåga att agera är det ytterst allvarligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att nöjesparker som Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund ska kunna öppna under sommaren om de samtidigt kan uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1560 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02249/POL

Ju2020/02288/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågan 2019/20:1555 av Maria Stockhaus (M)
Nöjesparkernas överlevnad och frågan 2019/20:1560 av Lars Hjälmered (M) Öppnandet av nöjesparker

Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att nöjesparkerna får besked om när de kan öppna.

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att nöjesparker som Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund ska kunna öppna under sommaren om de samtidigt kan uppfylla Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär att det tills vidare inte får hållas några allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar i Sverige med fler än 50 deltagare. Förordningen syftar till att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Jag har stor förståelse för de behov som ligger bakom önskemålen om att verksamheter och arrangemang ska undantas från förordningen. Även om Sverige är på väg in i ett bättre läge, är dock faran inte över. Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och viktiga restriktioner som de som följer av den aktuella förordningen, kommer att finnas kvar så länge de behövs.

Regeringen har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten i fråga om riskerna från smittskyddssynpunkt om större folksamlingar vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar skulle tillåtas. Myndigheten anser att begränsningen av antal deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till högst 50 personer ska ligga kvar. Regeringen bedömer att den begränsning som följer av det nuvarande förbudet bör finnas kvar oförändrad, i vart fall över sommaren. Regeringen har inte för avsikt att besluta om några undantag från förordningen.

Jag är väl medveten om att smittspridningen hotar jobb och samhällsekonomi. Förutom att fatta beslut för att motverka själva smittspridningen har regeringen presenterat flera åtgärder för att lindra smittspridningens ekonomiska konsekvenser. Regeringen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta fatta de beslut som behövs.

Stockholm den 25 juni 2020

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.