Kommunernas ekonomi inför 2021

Skriftlig fråga 2019/20:1577 av Oscar Sjöstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-12
Anmäld
2020-06-15
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Just nu pågår ett stort arbete i många kommuner med att planera för den budget som ska gälla för 2021. Coronapandemin innebär extraordinära problem på flera olika plan. För det första påverkas verksamheterna direkt när medarbetare bli sjuka och tvingas stanna hemma, samtidigt som nya rutiner måste upprätthållas för att undvika smittspridning.

Samtidigt råder en påtaglig osäkerhet kring hur regeringen förhåller sig till merkostnader kopplade till covid-19, sviktande skatteunderlag och lägre uppräkningar än vad som kunde prognosticeras före pandemiutbrottet. Uttalanden och löften om kompensation har inte konkretiserats, vilket gör det svårt för kommunerna att använda sig av det som underlag i sina budgetprocesser.

Under normala omständigheter sätter kommunerna ramarna för nästkommande budgetår redan före halvårsskiftet. De extraordinära förutsättningar som råder i år gör inte behovet av planering mindre, utan större. Osäkerheten om hur stödet till kommunerna kommer se ut under 2021 medför att många kommuner skjuter budgetarbetet på framtiden, samtidigt som de med ett sviktande skatteunderlag tvingas ta höjd för besparingar och sänkta välfärdsambitioner. Dessutom riskerar investeringar att utebli och åtgärder som kan vara nödvändiga för att lindra en fortsatt svår situation i äldrevården att gå om miste. Konsekvensen riskerar att bli en negativ spiral i hela samhällsekonomin och för sysselsättningen.

Det finns stor förståelse för att regeringens överväganden och framtidsprognoser är svåra. Samtidigt är beskeden till kommunerna brådskande för att undvika realisering av de av ovissheten föranledda förberedelserna för nedskärningar i välfärden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När bedömer ministern att ett konkret besked kan kommuniceras till landets kommuner om vilka ekonomiska förutsättningar och statsbidrag som regeringen avser att föreslå för 2021?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1577 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/02822/K

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1577 av Oscar Sjöstedt (SD)
Kommunernas ekonomi inför 2021

Oscar Sjöstedt har frågat finansministern när hon bedömer att ett konkret besked kan kommuniceras till landets kommuner om vilka ekonomiska förutsättningar och statsbidrag som regeringen avser att föreslå för 2021.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Vi befinner oss i en svår situation med anledning av utbrottet av covid-19. Det drabbar först och främst människors liv och hälsa, men har också negativa effekter på ekonomin. Jag är väl medveten om att virusutbrottet och den osäkra ekonomiska situationen medför utmaningar för våra kommuner och regioner. Regeringen följer noga utvecklingen av det ekonomiska läget för kommunsektorn och har en löpande kontakt med SKR.

Regeringen har föreslagit flera åtgärder som underlättar arbetet med att begränsa spridningen av covid-19 och motverkar de negativa effekterna av smittspridningen i samhället. Kommuner och regioner får ersättning för de merkostnader spridningen av covid-19 ger upphov till i hälso- och sjukvården samt omsorgen om äldre och funktionshindrade. Regeringen har också t.ex. aviserat ett särskilt stöd till kollektivtrafik som organiseras av regionala kollektivtrafikmyndigheter som drabbats av lägre biljettintäkter.

Regeringen har i ett antal ändringsbudgetar under våren föreslagit att de generella statsbidragen till kommunsektorn ska öka med sammanlagt 26 miljarder kronor 2020. I samband med att tillskotten i vårändringsbudgeten presenterades aviserade regeringen att 12,5 miljarder kronor är permanenta och därmed kan räknas in i kommunernas och regionernas budgetarbete för 2021. Detta gjordes för att regeringen har stor förståelse för att det är svårt att planera den kommunala verksamheten under dessa mycket speciella omständigheter. Regeringen har också aviserat ett äldreomsorgslyft för 2020 och 2021. Regeringen beräknar och har redan kommunicerat att 1,7 miljarder kronor avsätts för denna satsning på kompetensutveckling under 2021.

Regeringen återkommer så snart som möjligt med eventuella nya besked inför 2021, senast i budgetpropositionen för 2021.

Stockholm den 23 juni 2020

–

Lena Micko

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.