Bristen på veterinärer

Skriftlig fråga 2019/20:1580 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-12
Överlämnad
2020-06-15
Anmäld
2020-06-16
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Bristen på veterinärer är stor och brukar dessvärre bli ännu större sommartid. Enligt en artikel i Veterinärmagazinet den 26 februari var det 117 EU-medborgare som förra året ansökte om tillstånd för tillfällig yrkesutövning som veterinär.

Att rekrytera utländska veterinärer är förstås en lösning så länge vi själva saknar kompetensen, men det kan inte vara hållbart i längden. Ett problem med de utländska veterinärerna är dessutom att de inte kan verka helt självständigt eftersom de till exempel inte får föra journalanteckningar på engelska. Detta är inte tillåtet i dag och blir därmed ett hinder i deras tjänsteutövning och framför allt hopplöst ineffektivt. Dessutom har utländska läkare rätt till detta. Det känns därför märkligt att det ställs högre krav på behöriga som vårdar djur än det gör på de som vårdar människor. Detta är en fråga som undertecknad tidigare har uppmärksammat statsrådet på, dock utan att statsrådet har agerat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson: 

 

Vilka är skälen till att statsrådet inte verkar för att utländska veterinärer som arbetar tillfälligt i Sverige får föra journalanteckningar på engelska, och hur planerar statsrådet att avhjälpa bristen på veterinärer?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1580 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/ 01667

/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1580 av Betty Malmberg (M)
Bristen på veterinärer

Betty Malmberg har frågat mig vilka skälen är till att jag inte verkar för att utländska veterinärer som arbetar tillfälligt i Sverige får föra journalanteckningar på engelska samt hur jag planerar att avhjälpa bristen på veterinärer.

Inledningsvis vill jag nämna att förutsättningarna för att få föra journal på annat språk än svenska inom hälso- och sjukvården är förenat med vissa krav som är reglerade i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården (SOSFS 2016:40).

För djurens hälso- och sjukvård finns det grundläggande kravet på att föra journal över djurhälsovård och djursjukvård i 2 kap. om skyldigheter och ansvar för djurhälsopersonal m.fl. i lagen (2009:302) om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård. I tillhörande förordning bemyndigas Statens jordbruksverk (Jordbruksverket) att meddela de föreskrifter om skyldigheter för djurhälsopersonal som behövs för en god och säker vård.

Jordbruksverket har bland annat föreskrivit att journaler ska föras på svenska och vara tydliga och fullständiga. Jordbruksverket kan, om det finns särskilda skäl, medge undantag från bestämmelserna i sina förskrifter.

Om någon ansöker om undantag från kravet att föra journal på svenska är det Jordbruksverkets uppgift att bedöma om ett sådant undantag kan beviljas och i så fall under vilka förutsättningar.

En åtgärd för att avhjälpa bristen på veterinärer är regeringens förstärkning av de avsatta medlen för veterinär fältverksamhet med 15 miljoner kronor 2020 och 2021, samt 20 miljoner kronor 2022. Mot bakgrund av rådande situation satsar regeringen 223 miljoner kronor för att bygga ut bristyrkesutbildningar under 2020, varav ca 3,3 miljoner kronor fördelas till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att till exempel fler veterinärstudenter ska kunna komma ut i arbetslivet. Under 2021 beräknas ca 6,6 miljoner kronor för SLU i den satsningen. Dessutom har Jordbruksverket, inför denna sommar, ändrat sina föreskrifter för att underlätta för veterinärer som är i slutet av sin utbildning att arbeta som veterinärer under särskilt tillstånd.

Jag vill avsluta med att återigen betona att djurskydd är en prioriterad fråga för regeringen. Jag följer noga den snabba utvecklingen inom djurens hälso- och sjukvård och är medveten om de bemanningsproblem som finns.

Stockholm den 23 juni 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.