Åtgärder för minskad prostitution

Skriftlig fråga 2019/20:1606 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-17
Överlämnad
2020-06-17
Anmäld
2020-06-22
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Enligt en kartläggning som gjorts av Länsstyrelsen i Jämtland har prostitutionen blivit utbredd i Jämtlands och Västernorrlands län. Via internet annonserar personer ut att de vill sälja sex men även att de vill köpa sex. Kartläggningen visar att nästan 1 500 män annonserar öppet att de vill köpa sex, och de begår därmed en brottslig handling. Den 1 januari 1999 trädde nämligen den nya sexköpslagen i kraft. Den innebar att det blev förbjudet att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja. Ett förbud även mot försäljning av sex skulle skapa mera realistiska förutsättningar att arbeta mot prostitutionen.

Att köpa tillgång till en annan människas kropp handlar om makt, oftast mäns makt över kvinnor. Prostitutionen och människohandeln har även tydliga kopplingar till finansieringen av den organiserade brottsligheten.

Prostitution utgör ett allvarligt hinder för jämställdheten och går inte att förena med kravet på mänskliga rättigheter för alla. Sverige måste bli bättre på att bekämpa prostitution och människohandel och med att se till att ha fungerande insatser för att hjälpa de personer som utnyttjas i prostitution.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att tillsätta en lag som gör det olagligt att sälja sex, och vad avser regeringen att göra ytterligare för att minska prostitutionen och hjälpa de drabbade i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1606 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2019/20:1606 av Sara Gille (SD)
om åtgärder för minskad prostitution

Sara Gille har frågat socialministern om regeringen avser att tillsätta en lag som gör det olagligt att sälja sex, och vad regeringen avser att göra ytterligare för att minska prostitutionen och hjälpa de drabbade i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Köp av sexuella tjänster ska inte förekomma i vårt samhälle. Prostitution medför skador både för den enskilda individen och för samhället i stort.

Förbudet mot köp av sexuella tjänster infördes eftersom det ansågs vara ett angeläget samhälleligt intresse att bekämpa prostitution. Kriminaliseringen var till skillnad från tidigare åtgärder och insatser riktad mot efterfrågan av sexuella tjänster, dvs. mot sexköpare och presumtiva sexköpare. Den som säljer sex befinner sig ofta i en mycket utsatt situation och det ska inte finnas hinder för att söka stöd för att förändra sin situation. Därför är det av största vikt att det inte ska vara en kriminell handling att sälja sex. Av detta skäl är det inte heller aktuellt för regeringen att tillsätta en utredning för att föreslå en kriminalisering av försäljning av sex, som frågeställaren vill.

Regeringen har under de senaste åren vidtagit ett stort antal åtgärder för att bekämpa sexköp och människohandel och hjälpa de drabbade i Sverige. Den 1 juli 2018 trädde den s.k. samtyckeslagen i kraft. Den innebär bland annat att den som köper sex av någon som är utsatt för människohandel, och som alltså inte deltar frivilligt, kan dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt. Den 1 januari 2020 skärptes straffskalan för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.

Sedan 2018 finns också en ny, nationell handlingsplan mot prostitution och människohandel. Handlingsplanen syftar till att förebygga och motverka prostitution och människohandel för alla ändamål samt att bidra till ett bättre skydd och stöd för personer som är utsatta för människohandel.

Jämställdhetsmyndigheten har därtill ett nationellt uppdrag att samordna arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige. Inom ramen för sitt arbete driver myndigheten det nationella metodstödsteamet mot prostitution och människohandel (NMT) där Polismyndigheten ingår tillsammans med bl.a. Åklagarmyndigheten, Migrationsverket, Arbetsmiljöverket och regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel inom socialtjänsten.

Dessutom bereds just nu tilläggsdirektiv till 2020 års sexualbrottsutredning för att ge utredningen i uppdrag att lämna förslag på att ta bort böter ur straffskalan för köp av sexuell tjänst.

Arbetet mot prostitution och människohandel kommer fortsätta vara en högt prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 24 juni 2020

–

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.