Ökade spänningar mellan Nord- och Sydkorea

Skriftlig fråga 2019/20:1611 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-17
Överlämnad
2020-06-17
Anmäld
2020-06-22
Svarsdatum
2020-06-24
Sista svarsdatum
2020-06-24
Besvarad
2020-06-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Nordkorea hotar nu att skicka militär till den demilitariserade zonen mellan Nordkorea och Sydkorea. Enligt medieuppgifter ska militären nyligen ha fått order att förbereda sig för att inta zonen.

Spänningarna mellan de båda länderna ska enligt uppgifter ha ökat efter att flygblad från Sydkorea spridits över gränsen.

Sydkorea har genom sin försvarsminister svarat att man arbetar tillsammans med USA för att noga övervaka den nordkoreanska militärens rörelser.

Sveriges ambassad i Pyongyang, Nordkorea, fungerar även som skyddsmakt för USA och har därför en särskilt intressant position.

Av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder vidtar Sverige för att genom sin position i Nordkorea minska spänningarna mellan Nord- och Sydkorea?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1611 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1611 av Björn Söder (SD)
Ökade spänningar mellan Nord- och Sydkorea

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder Sverige vidtar för att genom sin position i Nordkorea minska spänningarna mellan Nord- och Sydkorea.

FN:s säkerhetsråd har konstaterat att Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet. Sverige har återkommande uppmanat Nordkorea att efterleva sina internationella åtaganden och fullständigt, verifierbart och irreversibelt avveckla sina kärnvapen- och robotprogram.

Sveriges engagemang på Koreahalvön sträcker sig tillbaka till Koreakriget på 1950-talet, då ett svenskt fältsjukhus behandlade mer än 2 miljoner patienter från båda sidor. Sedan stilleståndsavtalets undertecknande 1953 har svensk militär som medlem i Neutral Nations Supervisory Commission befunnit sig i den demilitariserade zonen. 1973 var Sverige det första västlandet att etablera diplomatiska relationer med Nordkorea, och Sverige är än idag det enda landet med tre missioner på halvön, genom våra ambassader i Pyongyang och Seoul, samt NNSC i den demilitariserade zonen. Därtill har vi i många år varit en av de största givarna av humanitärt stöd till Nordkorea.

Sveriges arbete för en fredlig lösning av situationen på Koreahalvön har under de senaste åren varit särskilt intensivt och tog sin början när situationen under 2017 var mycket spänd. Det innebar bland annat tillsättandet av ett särskilt sändebud. Tack vare vårt långvariga engagemang åtnjuter vi ett förtroende hos dem i konflikten inblandade parterna och kan erbjuda ett särskilt mervärde. Våra kontaktkanaler med Nordkorea och övriga inblandade förblir öppna trots det för närvarande spända läget.

Vi använder förtroendet för att även fortsättningsvis uppmana till dialog och diplomati.

Stockholm den 24 juni 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.