Till innehåll på sidan

Våld mot barn och kvinnor i spåren av coronakrisen

Skriftlig fråga 2019/20:1662 av Sara Gille (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-24
Överlämnad
2020-06-24
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-08
Sista svarsdatum
2020-07-08
Besvarad
2020-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Det finns uppgifter från flera länder om att våld mot kvinnor och barn har ökat markant under coronakrisen. FN:s generalsekreterare António Guterres hävdar att kvinnors utsatthet ökar i spåren av den coronakris som nu råder. Därför uppmanade FN-chefen medlemsländerna att inkludera skydd för kvinnor i sina nationella handlingsplaner mot epidemin.

När familjer blir isolerade i hemmet så ökar risken för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och sexuellt våld mot barn. Runt om i landet så ökar trycket på barn- och ungdomsjourer, kvinnojourer och kriscentrum.

Fler kvinnor och barn kommer att behöva stöd och skydd som en konsekvens av covid-19-epidemin, och samhället behöver förbereda sig för det. För flickor och kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck kan situationen bli värre då skolan och jobbet kan ha varit en fristad för dem.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att öka stödet för de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen, och kommer statsrådet och regeringen att tillsätta några nationella riktlinjer för kommunerna att förhålla sig till för att hjälpa de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1662 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)



A2020/0

1

476

/JÄM

Arbetsmarknadsdepartementet

Jämställdhetsministern samt ministern med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1662 av Sara Gille (SD) Våld mot barn och kvinnor i spåren av coronakrisen

Sara Gille har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser att öka stödet för de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen, och om jag och regeringen kommer att tillsätta några nationella riktlinjer för kommunerna att förhålla sig till för att hjälpa de utsatta barnen och kvinnorna i och med coronakrisen.

Utbrottet av det nya coronaviruset och spridningen av sjukdomen covid-19 är en global kris för människors liv och hälsa. Samhället och många familjer påverkas också ekonomiskt, vilket bidrar till ökad stress och oro. Virusutbrottet och dess konsekvenser, som t.ex. ökad isolering, riskerar även att öka förekomsten av våld, kontroll och hedersrelaterat våld och förtryck och den som är utsatt kan också få svårare att söka stöd. Kvinnor, barn och hbtq-personer är särskilt utsatta. Barn riskerar att drabbas särskilt hårt av följderna av utbrottet av covid-19, i synnerhet de barn som redan befinner sig i utsatta situationer. Isoleringen kan dels öka förekomsten av våld, kontroll och missbruk i hemmet, dels bidra till ökad psykisk ohälsa. Covid-19 sätter därför ljuset på och förstärker den utsatthet som barn och kvinnor redan är drabbade av.

Regeringen har därför beslutat om en förordning om statsbidrag för att fördela 100 miljoner kronor till ideella organisationers arbete för att möta ökad utsatthet med anledning av utbrottet av covid-19. Pengarna ska gå till organisationer som arbetar med barn i utsatta situationer samt organisationer som arbetar med våldsutsatta kvinnor, barn och hbtq-personer och mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen har också gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att skyndsamt ta fram arbetssätt för hur kommunerna kan sprida information om våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck och hur kontakt kan tas med våldsutsatta. I uppdraget ska kunskap och erfarenheter inhämtas från ett flertal olika aktörer, bland andra Socialstyrelsen, Polismyndigheten, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner.

Kriser och katastrofer riskerar att slå hårt mot grupper som redan är utsatta. Att skolor i Sverige inte har stängts ned underlättar att genom ordinarie undervisning, skolbespisning och elevhälsa fånga upp och stötta de barn som befinner sig i en socialt utsatt situation och för vilka skolan utgör en fast punkt i tillvaron. Regeringen kommer att göra det som krävs för att mildra pandemins negativa effekter och fortsätta arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Stockholm den 1 juli 2020

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.