Bilden av Sverige

Skriftlig fråga 2019/20:1670 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-24
Överlämnad
2020-06-25
Anmäld
2020-06-29
Svarsdatum
2020-07-07
Besvarad
2020-07-07
Sista svarsdatum
2020-07-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Regeringens bristande hantering av covid-19 fortsätter orsaka stor skada på bilden av Sverige utomlands – en bild som sedan regeringens hantering av massinvandringsvågen 2015 varit negativ.

The New York Times hade måndagen den 22 juni ett stort reportage om Sverige som beskriver landet i mycket negativa ordalag. Man kallar Sverige för en pariastat, med hänvisning till att allt fler länder – även våra nordiska grannländer – stänger sina gränser för svenskar på grund av hur man hanterat krisen.

Tidningen påpekar också att det svenska passet länge ansetts som ett av världens bästa med störst rörlighet, vilket nu förändrats drastiskt med ett flertal europeiska länder som portar svenskar.

Mycket skiljer Sverige åt från grannländerna, konstaterar tidningen, bland annat den mycket mer liberala invandringspolitiken och att en fjärdedel i Sverige i dag har utländsk bakgrund.

Enligt Jacob Nielsen, chefredaktör på altingen.dk, har den olika synen på invandring och brottslighet skapat en klyfta mellan länderna som är den djupaste sedan första världskriget.

Reportaget har fått stor uppmärksamhet i omvärlden och tillsammans med utrikesministerns mycket svaga framträdande i tyska DW Conflict Zone, där rena lögner framfördes som lett till en KU-anmälan, är skadan på landets anseende stor internationellt.

Utrikesministern och regeringen borde givetvis ta de naturliga konsekvenserna av sina tillkortakommanden i både krishanteringen och den skada detta orsakar landet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att vända den negativa utvecklingen när det gäller synen på Sverige utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1670 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågorna 2019/20:1646 Synen på Sverige i utlandet och 2019/20:1670 Bilden av Sverige, båda av Björn Söder (SD)

Björn Söder har frågat mig på vilka omständigheter och fakta jag grundar mitt ställningstagande att kritiken mot Sverige från utlandet beror på desinformation och missuppfattningar, och vilka konkreta åtgärder jag kommer att vidta för att utifrån detta förändra omvärldens bild av Sverige. Björn Söder frågar vidare vilka åtgärder jag kommer att vidta för att vända den negativa utvecklingen när det gäller synen på Sverige utomlands.

Kritisk granskning är en viktig komponent i ett demokratiskt samhälle. Däremot kan vi konstatera att det förekommer fall där utländska aktörer avsiktligt sprider felaktig information om Sverige. Denna slutsats drar vi bland annat från MSB:s rapportering om utländsk informationspåverkan relaterat till covid-19.

Som tydligt framgår i mitt svar på tidigare fråga (2019/20:1541), och som Björn Söder också skriver i fråga 2019/20:1646, konstaterar Svenska institutet att den internationella mediebilden av Sveriges corona-hantering innehåller både positiva och negativa inslag. Svenska institutet menar att tonaliteten i artiklarna har varierat under de senaste månaderna och att den i huvudsak varit neutral men att det under ett par veckor i slutet av maj förekom fler artiklar med negativ tonalitet. Svenska institutets bedömning är fortsatt att den internationella nyhetsrapporteringen generellt är faktabaserad.

Som redan nämnts i tidigare svar (på fråga 2019/20:1541) så instämmer regeringen i Svenska institutets bedömning att det är för tidigt att avgöra hur den internationella rapporteringen kommer att påverka Sverigebilden på sikt. Vi vet av erfarenhet att den samlade bilden av Sverige i andra länder förändras långsamt över tid och baseras på ett bredare perspektiv än enbart medierapportering.

Jag vill fortsatt understryka att regeringen och dess myndigheter arbetar systematiskt och långsiktigt för att sprida en korrekt, relevant och rättvisande bild av Sverige i utlandet. Det är också viktigt att bemöta oriktiga berättelser om Sverige i utlandet.

Stockholm den 7 juli 2020

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.