Skolstatistik och sekretess

Skriftlig fråga 2019/20:1727 av Lars Püss (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-06-30
Överlämnad
2020-07-03
Besvarad
2020-07-17
Sista svarsdatum
2020-07-17
Svarsdatum
2020-07-17
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den 26 juni 2020 rapporterade Sveriges Radio följande: Skolverket kommer från och med september att endast publicera statistik på riksnivå. Statistik om enskilda skolor kommer inte att publiceras. Detta efter en dom som menar att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter.

Bakgrunden till domen är att Statistiska centralbyrån, SCB, har omprövat sin policy för sekretessuppgifter. Tidigare har exempelvis uppgifter om betyg och elevsammansättningarna lämnats ut, men sedan i höstas gäller att sådana uppgifter är belagda med sekretess. Kritik riktades mot denna policyändring från nästan alla politiska partier och från såväl Sveriges Kommuner och Regioner som Friskolornas riksförbund. Den dom som föll i december 2019 slår dock fast SCB:s förändring, vilket nu gör att Skolverket inte längre kan publicera statistik på skolnivå.

Justitieminister Morgan Johansson, som i sitt uppdrag bland annat har ansvaret för domstolsväsendet, kommenterade nyheten på Twitter på följande sätt:

Friskolorna vill alltså inte att allmänheten ska få veta hur bra eller dåliga de är, och de vill dölja eventuell betygsinflation. Det får till följd att inga skolresultat i fortsättningen publiceras. Hur ska föräldrar och elever då kunna välja skola? Det här är totalt galet.

Att det inte kommer att kunna redovisas statistik på skolnivå är självklart negativt, eftersom det kommer göra det i princip omöjligt att jämföra olika skolor med varandra. Precis av det skälet har exempelvis Friskolornas riksförbund varit mycket negativa till SCB:s beslut att inte redovisa statistik om enskilda skolor och senare också domen som fastslog beslutet.

Med andra ord, det är inte friskolorna som har drivit frågan om att det inte ska redovisas statistik på skolnivå. Det är regeringens egen myndighet, SCB, som på eget initiativ har ändrat policy om sekretessuppgifter.

Med anledning av ovan vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Mot bakgrund av det som har framförts av en annan regeringsmedlem, har minsitern för avsikt att verka för att statistik på skolnivå ska kunna redovisas?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1727 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)




Svar på fråga 2019/20:1727 av Lars Püss (M)
Skolstatistik och sekretess

Lars Püss har frågat mig om jag, mot bakgrund av det som framförts av en annan regeringsmedlem, har för avsikt att verka för att statistik på skolenhetsnivå ska kunna redovisas.

Jag noterar att Lars Püss också har ställt en fråga till justitieminister Morgan Johansson med anledning av ett uttalande som handlar om tillgången till information om skolor på skolenhetsnivå (skriftlig fråga 2019/20:1720).

Bakgrunden till Lars Püss fråga till mig är att Kammarrätten i Göteborg i ett avgörande i december 2019 bedömt att uppgifter hos Statistiska centralbyrån (SCB) om fristående skolors genomströmning, betygssättning och sammansättning av elever omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § OSL till skydd för den enskilde huvudmannens ekonomiska förhållanden (Kammarrätten i Göteborgs dom den 16 december 2019 i mål nr 6267-19). Till följd av det nuvarande rättsläget har Statens skolverk på sin webbplats gått ut med information om att myndigheten från den 1 september 2020 enbart kommer att publicera statistik på riksnivå. Detta som en följd av att Skolverket inte längre kan publicera statistik om fristående skolor.

Regeringen ser allvarligt på denna situation. Möjligheten att samla in och använda viss information om enskilda huvudmäns verksamhet där enskilda huvudmän kan identifieras är nödvändig för de statliga skolmyndigheternas utförande av sina instruktionsenliga uppdrag, bl.a. fördelning av statsbidrag, skolutveckling och inspektionsverksamhet. Tillgång till korrekt information om olika skolor skapar vidare förutsättning för att elever och föräldrar ska kunna ha lika förutsättningar att göra välinformerade önskemål av skola. Även kommuner använder uppgifter om förskolor och skolor, såväl kommunala som fristående, som underlag för sin tillsyn, sin resursfördelning och information till sina medborgare.

Det är av yttersta vikt att myndigheterna kan fullgöra sina uppdrag och att allmänhetens tillgång till information säkerställs. Regeringen beslutade därför den 17 juni 2020 att ge Skolverket i uppdrag att kartlägga och redovisa vilka författningsändringar och andra åtgärder som kan genomföras för att Skolverket respektive Skolinspektionen ska kunna få tillgång till sådana uppgifter som krävs för att myndigheterna ska kunna fullgöra sina instruktionsenliga uppdrag (U2020/03833/GV). Samma dag gav regeringen SCB i uppdrag att, med beaktande av sin instruktionsenliga uppgift och förtroendet för skydd av insamlade uppgifter, lämna förslag om hur behovet av socioekonomiska uppgifter inom det nationella informationssystemet för skolväsendet kan tillgodoses samt om hur Skolverket ska kunna ta del av andra nödvändiga uppgifter som ligger till grund för den officiella statistiken avseende skolväsendet och som Skolverket behöver för att kunna fullgöra sin instruktionsenliga uppgift (U2020/03834/GV). Båda uppdragen ska redovisas senast den 4 september 2020. Myndigheternas redovisningar kommer att ligga till grund för regeringens överväganden om vidare åtgärder.

Stockholm den 16 juli 2020

Anna Ekström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.