Till innehåll på sidan

Placeringen av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Skriftlig fråga 2019/20:1734 av Désirée Pethrus (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-03
Överlämnad
2020-07-06
Besvarad
2020-07-20
Sista svarsdatum
2020-07-20
Svarsdatum
2020-07-20
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Länsstyrelsen i Östergötlands län har haft uppdrag från regeringen att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck sedan år 2005. Det nationella kompetensteamets arbete har bidragit till ett långsiktigt och strategiskt arbete för att motverka hedersstrukturer och även kunnat vara ett konkret stöd för de som drabbas, bland annat genom den nationella stödtelefonen som yrkesverksamma och ideellt verksamma kan ringa för att få råd och vägledning i ärenden som rör hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive tvångs- och barnäktenskap samt könsstympning av flickor och kvinnor.

Regeringen har tidigare aviserat att den framtida placeringen av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck ska utredas. I en interpellationsdebatt med Åsa Lindhagen den 17 januari i år frågade jag om statsrådet kunde ge besked om huruvida kompetensteamet även i fortsättningen ska vara placerad vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Statsrådet kom inte med något tydligt svar utan hänvisade till den utvärdering som Myndigheten för vård- och omsorgsanalys skulle utföra av det arbete som Länsstyrelsen i Östergötlands län bedriver.

Den utvärderingen är nu klar och har resulterat i en rapport som inte tar ställning till om kompetensteamets arbete ska överföras till Jämställdhetsmyndigheten, vilket regeringen uttryck en önskan om tidigare. Men i rapporten sägs dock att det har inte heller kommit fram några starka skäl som skulle tala emot den lösningen.

Statsrådet nämnde i interpellationsdebatten den 17 januari att regeringen skulle återkomma om beslut om kompetensteamets framtida placering efter att utvärderingen var klar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Kan statsrådet ge besked om huruvida hela eller delar av det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtyck kommer att flyttas från Länsstyrelsen i Östergötlands län till Jämställdhetsmyndigheten?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1734 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)



A2020/01545/JÄM

Arbetsmarknadsdepartementet

Jämställdhetsministern samt ministern med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation

Till riksdagen

Svaret är avsett att lämnas

senast

måndagen den 20 juli


Svar på fråga 2019/20:1734 av Désirée Pethrus (KD)

Placeringen av det nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck

Désirée Pethrus har frågat mig om jag kan ge besked om huruvida hela eller delar av det nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck kommer att flyttas från Länsstyrelsen i Östergötlands län till Jämställdhetsmyndigheten.

Hedersrelaterat våld och förtryck innebär oacceptabla kränkningar av mänskliga rättigheter och det orsakar stort lidande för de som utsätts. Det är därför av största vikt att förebygga våldet och förtrycket och att ge ett gott och samordnat stöd till den som utsätts.

Den eller de personer som utsätts för våldet och förtrycket kan idag möta yrkesverksamma från många olika aktörer i samhället. Detta ställer krav på att yrkesverksamma som möter utsatta personer har kompetens och att samhällets insatser är samordnade. Här spelar en samlad nationell rådgivning till berörda verksamheter, främst socialtjänst och skola, stärkt samordning samt kunskaps- och metodutveckling i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck en viktig roll, vilket återkommande har uppmärksammats i utredningar och myndighetsrapporter.

Länsstyrelsen i Östergötlands län har i mer än tio års tid haft ett omfattande nationellt regeringsuppdrag om hedersrelaterat våld och förtryck. Uppdraget till Länsstyrelsen i Östergötlands län består sammantaget i att

stödja enskilda yrkesverksamma och nationella myndigheter i deras arbete med barn och vuxna som är utsatta för eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck,

skapa bättre förutsättningar för andras arbete på området genom kunskapsutveckling,

stärka övriga länsstyrelser i deras förmåga att bistå kommuner och landsting genom kunskap och metodstöd,

främja samverkan mellan aktörer både strategiskt och i enskilda ärenden.

I regeringspartiernas överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna anges att Nationella kompetensteamet ska permanentas.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys har på regeringens uppdrag utvärderat det arbete som länsstyrelsen utfört under perioden 2011–2019. Syftet med utvärderingen har varit att ge regeringen underlag för beslut om att inrätta ett permanent nationellt, sektorsövergripande uppdrag i arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Myndighetens rapport (2020:8 Strukturer för stöd) slutredovisades den 15 juni 2020.

Rapporten analyseras för närvarande inom Regeringskansliet och regeringen avser att återkomma i frågan.

Stockholm den 15 juli 2020

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.