Unescos världsarv Hagia Sofia

Skriftlig fråga 2019/20:1749 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-06
Överlämnad
2020-07-07
Besvarad
2020-07-21
Sista svarsdatum
2020-07-21
Svarsdatum
2020-07-21
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Hagia Sofia, som på turkiska kallas Ayasofya, anses vara den bysantinska arkitekturens mästerverk. Det är likaså ett viktigt och beundransvärt världsarv som många starkt förknippar med Istanbul. Hagia Sofia byggdes ursprungligen som en kristen kyrka under åren 532–537 av Justinianus I. Den omvandlades dock till en moské efter att Konstantinopel (Istanbul) tagits över av osmanerna år 1453 fram till år 1934 då den dåvarande turkiska ledaren, tillika Turkiets grundare, Kemal Atatürk valde att omvandla byggnaden till ett museum, vilket den också är till dags dato. Som president var Atatürk en förhållandevis sekulär ledare, och denna process sågs som en av hans sekulära reformer.

Detta kan nu förändras. Turkiets islamistiske och auktoritäre ledare Recep Tayyip Erdoğan har nämligen bett sina medhjälpare att genomföra en omfattande utredning om hur det berömda landmärket kan bli en moské. Det kanske mest oroväckande i och med detta är alla fantastiska gamla kristna målningar och avbildningar som finns i byggnaden och som inte skulle få finnas om den omvandlades till en moské. Ett antal olika uttalanden vittnar om en islamisering där ett avlägsnande av dessa är en fullt möjlig realitet i ett sådant scenario.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har eller avser ministern att verka för att Unescos världsarv Hagia Sofia kommer att förbli en plats som är öppen för alla och att de kulturskatter som finns där bevaras, och hur avser ministern i sådana fall att lyfta frågan?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1749 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1749 av Markus Wiechel (SD) UNESCO:s världsarv Hagia Sofia och fråga 2019/20:1823 av Boriana Åberg (M) Världsarvet Hagia Sofia

Markus Wiechel har frågat mig om jag har eller avser verka för att UNESCO:s världsarv Hagia Sofia ska förbli ett museum och hur jag i sådana fall avser lyfta frågan. Boriana Åberg har frågat mig om jag avser verka för en omprövning av beslutet att konvertera Hagia Sofia. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Regeringen beklagar att Turkiets höga förvaltningsdomstol har upphävt beslutet som fattades 1934 om att omvandla Hagia Sofia till ett museum. Vidare har Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan beslutat att Hagia Sofia fortsättningsvis ska administreras som en moské av Turkiets statliga direktorat för religiösa frågor. Världsarv ska bevaras genom staters ansvarstagande och internationellt samarbete. Precis som andra historiska monument och platser som klassats som världsarv ska Hagia Sofia respekteras som sådant. Det innebär bland annat att dess stora universella värde ska bevaras för all framtid. Det innebär även att verka för att världsarvet är en del av samhället och bidrar till samhällets utveckling, till exempel som besöksmål eller som miljö som skapar mening och tillhörighet. Hagia Sofia är också en viktig symbol för interreligiös dialog.

EU:s medlemsländer, inklusive Sverige, har gemensamt i UNESCO framfört vikten av att Turkiet inte vidtar åtgärder som kan hota Hagia Sofias status som världsarv, och att Hagia Sofia fortsätter att vara tillgängligt för en bred allmänhet. Vid EU:s utrikesministermöte den 13 juli fördömdes också beslutet att ändra Hagia Sofias status. Det är viktigt att turkiska myndigheter följer UNESCO:s rekommendationer och för en inkluderande dialog med berörda aktörer, inklusive religiösa samfund däribland det ekumeniska patriarkatet.

Stockholm den 21 juli 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.