Till innehåll på sidan

Det sociala kreditsystemet och förtryck av kristna i Kina

Skriftlig fråga 2019/20:1846 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-21
Överlämnad
2020-07-22
Besvarad
2020-08-05
Sista svarsdatum
2020-08-05
Svarsdatum
2020-08-05
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De kinesiska myndigheterna har beordrat fattiga kristna bybor att ta bort kristna symboler från sina hem för att i stället ersätta dem med porträtt av den brutale diktatorn tillika revolutionäre Mao Zedong alternativt nuvarande ledaren Xi Jinping. Vi ser klart och tydligt att de kinesiska myndigheterna gör allt för att höja sina ledare och kommunistpartiet till skyarna samtidigt som religion motarbetas då det ses som ett hot. Om kineser inte följer uppmaningarna riskerar de att förlora sina välfärdsförmåner.

Det är inte särskilt konstigt att vi ser den här typen av uppmaningar nu. Tanken är att Kinas omtalade sociala kreditsystem ska fungera fullt ut i år. Kreditsystemet innebär att individer får olika poäng som baseras på hur mycket kommunistpartiet godkänner dem utifrån hur de lever och beter sig. Poängen används sedan för att kontrollera deras beteende och möjliggör eller begränsar tillgången till vissa förmåner.

Det är illa nog att den kinesiska regimen har byggt ut ett omfattande digitalt övervakningssamhälle. Det finns även en utpräglad rädsla över att personer som agerar spioner och informerar om exempelvis underjordiska kyrkor och andra inofficiella gudstjänster blir belönade. På så sätt kan regeringen belöna förföljelsen av kristna, som knappast ser ut att ha några gränser, och det finns flera otäcka exempel:

Pensionen och stöd för mediciner till en äldre kristen diabetessjuk dam från staden Shangqiu i Henan togs bort av den kinesiska regimen efter att man funnit en bild på ett kors på dörren till den fattiga damens hem. I staden Xinyu i den sydöstra provinsen Jiangxi, tog man bort det ekonomiska stödet till en funktionshindrad kristen efter att vederbörande deltagit i gudstjänster.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Lindes svar på följande fråga:

 

Har ministern på senare tid lyft problemet med förföljelsen av kristna eller införandet av det sociala kreditsystemet med kinesiska företrädare, eller har för avsikt att arbeta med detta och i sådana fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1846 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1846 av Markus Wiechel (SD)
Det sociala kreditsystemet och förtryck av kristna i Kina

Markus Wiechel har frågat mig om jag på senare tid har lyft problemet med förföljelsen av kristna eller införandet av det sociala kreditsystemet med kinesiska företrädare, eller har för avsikt att arbeta med detta och i sådana fall hur.

Regeringen är oroad över läget för de mänskliga rättigheterna i Kina. Förra året gav regeringen ut en uppdaterad rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina. Rapporten bekräftar bilden av att situationen för de medborgerliga och politiska rättigheterna i Kina är allvarlig.

I granskningen av Kina i november 2018 i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna, den så kallade universella granskningsmekanismen (UPR), gav Sverige Kina flera rekommendationer, inklusive om religionsfrihet. Vid FN:s råd för de mänskliga rättigheterna höll Sverige i juli och i september 2019 nationella anföranden, där Sverige bland annat uppmanade Kina att respektera minoriteters fulla åtnjutande av rätten att utöva sin religion och kultur.

I samband med toppmötet mellan EU och Kina den 22 juni 2020 tog också företrädare upp den försämrade utvecklingen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Regeringen kommer fortsatt att aktivt verka för en stark och gemensam EU-hållning, som det effektivaste instrumentet i dialogen med Kina. Regeringen stödjer den dialog EU regelbundet håller med Kina om de mänskliga rättigheterna.

Stockholm den 5 augusti 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.