Falungong och sanktioner mot Kina

Skriftlig fråga 2019/20:1847 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-21
Överlämnad
2020-07-22
Besvarad
2020-08-05
Sista svarsdatum
2020-08-05
Svarsdatum
2020-08-05
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Måndagen den 20 juli var det 21 år sedan den kinesiska regeringen påbörjade sin systematiska och brutala kampanj för att utplåna den spirituella rörelsen falungong. Sedan dess har miljontals falungongutövare arresterats, fängslats, torterats och till och med dödats.

Tack vare två kanadensiska parlamentsledamöter har undertecknad samt nästan 600 parlamentariker från hela världen skrivit under ett upprop med krav på de kinesiska myndigheterna att förföljelserna ska upphöra. I Sverige har personer från samtliga partier, utom regeringspartiet Socialdemokraterna, valt att skriva under varför enigheten kring vilket fruktansvärt agerande vi ser från de kinesiska myndigheterna lär vara utbredd.

Det är naturligtvis inte realistiskt att tro att den kinesiska kommunistregimen skulle sluta med hemskheter som dessa för att parlamentariker eller privatpersoner skriver på ett upprop. Däremot visar uppropet att många är väl medvetna om vad som sker i Kina, så även inom politiken. Vad som då kan löna sig är om det internationella samfundet enades för att ställa krav på Kina. Detta är fullt möjligt genom exempelvis ekonomiska sanktioner.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Lindes svar på följande fråga:

 

Hur ser ministern på användandet av sanktioner mot Kina i syfte att förhindra förtryck mot exempelvis personer tillhörande falungong, och avser ministern att lyfta detta i internationella sammanhang?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1847 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1847 av Markus Wiechel (SD)

Falun Gong och sanktioner mot Kina

Markus Wiechel har frågat mig hur jag ser på användandet av sanktioner mot Kina i syfte att förhindra förtryck mot exempelvis personer tillhörande Falun Gong och om jag avser att lyfta detta i internationella sammanhang.

Låt mig börja med att slå fast att regeringen är oroad över läget för de mänskliga rättigheterna i Kina. I våra möten med kinesiska företrädare tar vi löpande upp frågor på området. Regeringens hållning är att alla människor ska ha rätt att utöva sin tro utan att riskera förföljelse eller trakasserier.

Förra året gav regeringen ut en uppdaterad rapport om situationen för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina. Rapporten bekräftar bilden av att situationen för de medborgerliga och politiska rättigheterna i Kina är allvarlig. I rapporten framgår bl.a. att religiösa rörelser som i Kina klassificeras som sekter, däribland Falun Gong, är särskilt övervakade.

I samband med toppmötet mellan EU och Kina den 22 juni 2020 tog också företrädare upp den försämrade utvecklingen för de mänskliga rättigheterna i Kina. Regeringen kommer fortsatt att aktivt verka för en stark och gemensam EU-hållning, som det effektivaste instrumentet i dialogen med Kina. Regeringen stödjer den dialog EU regelbundet håller med Kina om de mänskliga rättigheterna.

Stockholm den 5 augusti 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.