Straffpåföljd för drograttfylleri

Skriftlig fråga 2019/20:1853 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-07-23
Överlämnad
2020-07-24
Sista svarsdatum
2020-08-07
Svarsdatum
2020-08-19
Besvarad
2020-08-19
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Onsdagen den 22 juli blev en kvinna i 45-årsåldern och en 15-årig pojke ihjälkörda på Öland av en drogpåverkad man. Pappan, i 50-årsåldern, och ett annat minderårigt barn skadades men överlevde. På torsdagen bekräftade polisen att de drabbade personerna, både de omkomna och de skadade, ingick i en och samma familj.

Den drogpåverkade mannen har delgivits misstanke om grovt vållande till annans död, vållande till kroppsskada, grovt drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Vid olyckstillfället ska fordonet ha kört ned en stolpe och slutligen hamnat i ett staket. Men redan efter förhör och provtagning släpptes mannen på fri fot, även om misstankarna mot honom kvarstår.

Kammaråklagaren Johan Henningsson uttrycker sig frågande till polisens hantering av den misstänkta gärningsmannen och säger till Dagens Nyheter att han "är oerhört förvånad över att man inte ens gripit mannen".

Händelsen är en ofattbar tragedi då en halv familj utplånats av en drogpåverkad bilförare. Många av landets medborgare i Sverige upplever att straffpåföljden för drograttfylleri är alldeles för lindrig och borde skärpas.

Av denna anledning vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för att skärpa straffpåföljden för drograttfylleri?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1853 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/

02727/PO

L

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1853 av Björn Söder (SD)
Straffpåföljd för drograttfylleri


Björn Söder har frågat mig om jag avser att verka för att skärpa straffpåföljden för drograttfylleri.

Trafikolyckan på Öland, som Björn Söder tar upp i sin fråga och som krävde två människors liv, är en oerhörd tragedi. Händelsen utreds nu av polis och åklagare.

Det är viktigt att det straffrättsliga regelverket på ett effektivt sätt motverkar trafikbrott. Att köra påverkad av alkohol eller narkotika innebär att man utsätter andra människor för stora risker. Det kan inte tolereras.

En utredare har på regeringens uppdrag bland annat föreslagit att maximistraffet för grov olovlig körning och rattfylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Förutom strängare straff möjliggör dessa förslag att den som kör utan körkort eller påverkad av till exempel narkotika vid behov kan frihetsberövas redan i samband med ett polisingripande. Utredaren har också föreslagit att maximistraffet för grovt rattfylleri höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år. Förslagen bereds i Regeringskansliet.

För att öka trafikssäkerheten har regeringen också gett en utredare i uppdrag att analysera förutsättningarna för att införa sållningsprov i trafiken för att hitta personer som kör narkotikapåverkade. I dag kan sållningsprov bara tas för att undersöka om en förare kör alkoholpåverkad. Samma utredare har också fått i uppdrag att ta ställning till om det bör införas ett system med så kallade trafiksäkerhetskontrollanter som till exempel skulle kunna genomföra nykterhetskontroller. Utredarens uppdrag ska redovisas senast den 1 mars 2021.

Stockholm den 19 augusti 2020


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.