Åtgärder för en ordnad spelmarknad

Skriftlig fråga 2019/20:1889 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-30
Överlämnad
2020-07-30
Besvarad
2020-08-13
Sista svarsdatum
2020-08-13
Svarsdatum
2020-08-13
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Spelberoendes Riksförbund kritiserar den nya spellagen, och mediegranskningar visar att varken förbud, polisanmälningar eller samarbetsavtal med utlandet har stoppat utländska spelbolag att rikta in sig på svenska spelare. Dessa bolag betalar inte skatt i Sverige, och var fjärde krona spelas nu således på olicensierade spelbolag. Detta innebär också att det kan vara omotiverat för övriga spelbolag att söka licens i Sverige och att betala skatt i vårt land. Det finns även stora svårigheter att nå dessa spelbolag, och de personer som har spelmissbruk får inte de stödinsatser som de behöver.

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan den nya spellagen trädde i kraft och den så kallade vilda västern som pågick bland nätcasinon skulle förebyggas. Så har inte blivit fallet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att upprätthålla ordning och reda på spelmarknaden och för att intentionerna med den nya spellagen uppnås?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1889 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2020/03271/OU

Finansdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1889 av Saila Quicklund (M)
Åtgärder för en ordnad spelmarknad

Saila Quicklund har frågat mig vilka konkreta åtgärder som jag avser att vidta för att upprätthålla ordning och reda på spelmarknaden och för att intentionerna med den nya spellagen uppnås.

För att få ordning och reda på spelmarknaden och för att stärka skyddet för konsumenterna infördes, med brett stöd i riksdagen, en ny spellag från och med den 1 januari 2019. Parallellt med åtgärder för att stärka konsumentskyddet såsom reglering om insättningsgränser stärktes arbetet med att stänga ute olicensierade aktörer. Att skydda marknaden från olicensierade aktörer är en viktig förutsättning för en fungerande marknad med starkt konsumentskydd. För att skydda från olicensierat spel kan Spelinspektionen förelägga en internetleverantör att upprätta ett varningsmeddelande på olicensierade webbplatser och ansöka om betalningsblockering av konton. Därutöver kan Spelinspektionen meddela förbud mot aktörer som agerar på den svenska marknaden utan behörighet.

Situationen innan omregleringen av spelmarknaden innebar att konsumenten var näst intill oskyddad vid spel hos oreglerade aktörer. Vid omregleringen var kanaliseringsgraden, dvs. hur stor andel av spelandet på den svenska marknaden som sker via aktörer med licens i Sverige, enligt Statskontorets bedömning betydligt lägre än 50 procent. Statskontoret uppgav i sin senaste rapport att kanaliseringsgraden 2019 vad gäller konkurrensutsatt spel uppskattades till 88 procent (Statskontoret 2020:08).

Regeringens ambition är att kanaliseringsgraden fortsatt ska öka. Regeringen förutsåg redan vid lagens ikraftträdande att fler åtgärder kan komma att behövas för att komplettera den nya lagstiftningen. Statskontoret fick därför i uppdrag att löpande följa utvecklingen på spelmarknaden. Vidare tillsattes Spelmarknadsutredningen med uppdrag att bl.a. att utreda och lämna förslag till åtgärder för att begränsa eller stänga ute olicensierat spel. Utredningen ska presentera sitt slutbetänkande i slutet av 2020. Tidigare i år fick Spelinspektionen dessutom i uppdrag att redovisa tillsynsåtgärder och effekten av dessa samt undersöka eventuella ytterligare åtgärder för att förhindra olicensierat spel.

Regeringen följer utvecklingen noga och kommer fortsätta att agera för att upprätthålla ordning och reda på spelmarknaden.

Stockholm den 13 augusti 2020

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.