Till innehåll på sidan

Växande vårdköer med anledning av coronapandemin

Skriftlig fråga 2019/20:1920 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-10
Överlämnad
2020-08-10
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-24
Sista svarsdatum
2020-08-24
Besvarad
2020-08-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Många av de stora problem Sverige stod inför innan pandemin bröt ut har i krisens spår vuxit och är nu än större problem. Ett av dessa är de växande vårdköerna.

I dag beräknas 185 000 personer vänta på en operation. Bakom varje siffra finns en människa och en familj med smärta och många gånger stor oro och ångest som växer i och med ovissheten kring när operation kan ske.

Samtidigt som vårdskulden växer finns en oro för hjältarna som arbetar inom vården. De som arbetar inom vården har befunnit sig i frontlinjen för den kris vi befunnit oss i sedan pandemins utbrott. Oron över att själva bli smittade av viruset, stressen över att inte räcka till och ovisshet kring arbetsbelastning och hur länge krisen kommer att pågå har troligtvis tärt på anställda inom vården och deras familjer. Det behövs en tydlig plan för att snabbt minska och bli av med vårdskulden och det lidande den medför för så många människor.

Med anledning av detta önskar jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att kraven i den nationella vårdgarantin efterlevs?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1920 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:1920 av Magdalena Schröder (M)
Växande vårdköer med anledning av coronapandemin

Magdalena Schröder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att kraven i den nationella vårdgarantin efterlevs.

Coronapandemin är den tuffaste påfrestningen för hälso- och sjukvården i modern tid. Det har varit nödvändigt för vården att planera om och skjuta upp vård där medicinsk risk inte föreligger. Nu behöver fokus ligga på att patienter får tillgång till den vård de har behov av. Det är också grundläggande att personalen har de förutsättningar som krävs med hållbara arbetsvillkor samt att tid ges till återhämtning. För att hantera utbrottet av covid-19 har regeringen under våren och sommaren skjutit till drygt 12 miljarder kronor extra till hälso-och sjukvården.

Regeringen har beslutat om specifika satsningar för att förbättra tillgängligheten inom hälso- och sjukvården under mandatperioden. En ny, uppdaterad kömiljard infördes för 2019 och majoriteten av regionerna kortade sina väntetider under hösten 2019 som en följd av detta. Under 2020 har 2,9 miljarder kronor avsatts till regionerna för att korta köerna i vården samt för att möta de ökade tillgänglighetsbehov som coronaviruset medför. Därutöver har 500 miljoner kronor avsatts för att stärka cancervården, göra den mer jämlik och korta köerna. En kommitté i form av en delegation har tillsatts som ska verka för ökad tillgänglighet i hälso-och sjukvården med fokus på kortare väntetider. I delegationens uppdrag ingår att stödja regionerna i deras arbete för att säkerställa tillgängligheten såväl under som efter utbrottet av covid-19. Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att inkomma med förslag på hur myndigheten kan stödja regionernas hantering av uppdämda vårdbehov orsakade av utbrottet av covid-19.

Stockholm den 19 augusti 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.