Svenskt bistånd till Islamic Relief Sudan

Skriftlig fråga 2019/20:1929 av Björn Söder (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-08-11
Överlämnad
2020-08-12
Anmäld
2020-08-20
Sista svarsdatum
2020-08-26
Svarsdatum
2020-09-08
Besvarad
2020-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Undertecknad har i tidigare frågor till statsrådet Peter Eriksson lyft fram nättidningen Ledarsidornas avslöjanden om att svenskt bistånd går till islamistiska Muslimska brödraskapets biståndsorganisation Islamic Relief och dess olika underorganisationer (frågorna 2019/20:1898 och 2019/20:1913).

Islamic Relief är en av Muslimska brödraskapets två tongivande biståndsorganisationer. Den andra, Muslim Aid, leds i Sverige av den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan men ingår inte i den statliga biståndsorganisationen Sidas urval av civilsamhällesorganisationer att kanalisera bistånd genom.

Ledarsidorna har tidigare kunnat redovisa hur Sida inlett ett samarbete med Islamic Relief Turkey för situationen i Syrien. Nu avslöjas, ur en mejlkorrespondens som Ledarsidorna tagit del av, att Sverige också inlett samarbete med Islamic Relief Sudan.

Att Sverige kanaliserar bistånd genom Islamic Relief Sudan är inte något som tidigare är känt för en bredare allmänhet. Projektet är ett av de mindre och omsätter endast 5 000 000 kronor per år, vilket är modest i biståndssammanhang. Islamic Relief Sudan har dock varit en problematisk partner historiskt.

Den amerikanska kristna biståndsorganisationen World Vision, som är aktiv i Sudan och som Sverige samarbetar med som partner, har arbetat med både den tidigare regeringschefen, den radikala islamisten Omar al-Bashir, och med Islamic Relief.

Omar al-Bashir har begärts häktad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten av den internationella brottmålsdomstolen ICC. Omar al-Bashir uppges själv ha deltagit i Islamic Reliefs styrelsemöten och krävt att World Vision skulle inleda samarbetet med Islamic Relief. World Vision är en av de största välgörenhetsorganisationerna i världen och finns i nästan 100 olika länder. Av affärstidningen Forbes listas den som den artonde största välgörenhetsorganisationen i USA (2019). Organisationen omsätter mer än en miljard dollar finansierat genom den amerikanska biståndsmyndigheten USAID och genom privata donationer.

Ledarsidorna rapporterar att enligt amerikanska underrättelsekällor slussade Islamic Relief, under Omar al-Bashirs tid som statschef så sent som 2018 och 2019, pengar vidare till al-Qaidas nätverk av terrorgrupper. World Vision var, visar det sig i en kartläggning som den amerikanska tankesmedjan Middle Eastern Forum genomfört, fullt medvetna om dessa kopplingar men hävdade offentligt trots detta att de inte visste något. US Treasury, som gjorde utredningen, pekar dock på motsatsen vilket framgick i olika pressmeddelanden.

World Visions verksamhet har, bland andra, föranlett USA:s president Donald Trump att agera för att ställa hårdare krav på de NGO:er som uppbär amerikanska statsbidrag. President Donald Trump har aviserat krav på organisationerna att helt stryka de religiösa inslagen i sin verksamhet för att ha möjlighet till fortsatt statsfinansiering.

Sverige har sedan regeringsskiftet 2014 inlett ett allt tydligare samarbete med Islamic Relief, antingen via Sida eller via World Vision som ett av flera möjliga mellansteg.

Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att stoppa svenskt bistånd till Islamic Relief Sudan, och hur ser dessa åtgärder i så fall ut?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1929 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1929 av Björn Söder (SD) Svenskt bistånd till Islamic Relief Sudan

Björn Söder har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att stoppa svenskt bistånd till Islamic Relief Sudan och hur dessa åtgärder i så fall ser ut.

Som jag tidigare har tydliggjort för Björn Söder, i mitt svar på fråga 2019/20:1898 och 2019/20:1913, är Islamic Relief Sverige en av Sidas strategiska humanitära partners och som sådan granskas organisationen regelbundet. Enligt både interna granskningar gjorda av Sida och externa granskningar som Sida tagit del av bedöms Islamic Relief Sverige ha goda förutsättningar att säkerställa kvalitet, och respekt för mänskliga rättigheter och de humanitära principerna. Detta uppges även gälla medel som kanaliseras vidare genom Islamic Relief Worldwide till exempelvis Turkiet eller Sudan.

Sida har under 2018 och 2019 bidragit med 10 miljoner kronor (5 miljoner kronor per år) till Islamic Relief Sverige för ett projekt i Sudan som genomfördes av Islamic Relief Sudan. Projektet genomfördes i centrala Darfur som under årtionden varit hårt drabbat av konflikt och med stora humanitära behov. Målet var att stärka utsatta människors levnadsförhållanden och skapa motståndskraft mot sjukdom genom bättre tillgång till rent vatten och hälsovård.

Efter stora översvämningar i Sudan augusti 2019 godkände Sida att Islamic Relief Sverige använde 2,6 miljoner kronor till en akut snabbinsats som genomfördes av Islamic Relief Sudan. Denna syftade till att bistå omkring 10 000 människor med livräddande insatser som innefattade provisoriska nödbostäder, vattendunkar, vattenreningstabletter och hygien-kit för att minska risken för vattenburna sjukdomar.

Båda projekten har avslutats och rapporterats till Sida den 31 augusti i år. Sida har därmed idag inget pågående stöd till Islamic Relief i Sudan.

Regeringens instruktion till Sida ställer krav på att myndighetens verksamhet utgår från rättsstatens principer. Sida har interna rutiner och kriterier som gör gällande att alla organisationer som får finansiellt stöd av Sida ska dela myndighetens värdegrund om alla människors lika värde och respekt för jämlikhet och mångfald. Sida finansierar inte organisationer som av EU eller Sverige klassas som terroristorganisationer.

Jag kommer att fortsätta ställa krav på Sida och andra myndigheter inom utvecklingssamarbetet för att säkerställa att verksamheten utgår ifrån rättsstatens principer, främjar respekt för mänskliga rättigheter och motverkar oegentligheter och korruption samt genomförs i enlighet med de humanitära principerna.

Stockholm den 8 september 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.