Resultatskrivelse om Unrwa

Skriftlig fråga 2019/20:1980 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-19
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Under våren 2020 överlämnade regeringen propositionen Resultatskrivelse om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer till riksdagen. I resultatskrivelsen beskrevs Sveriges givande till en rad multilaterala organisationer. Resultatskrivelsen rörde åren 2017 och 2018, och under dessa två år har svenska skattebetalare bidragit med 58 miljarder i bistånd till multilaterala organisationer. 

I skrivelsen, under sammanfattningen av temat utbildning, beskrevs att Sverige är en stor givare till flera organisationer, bland annat FN:s hjälporgan för Palestinaflyktingar, Unrwa. När organisationerna sedan en efter en presenterades – organisationernas mål och mandat, Sveriges engagemang i organisationerna och deras verksamhet och resultat – uteslöts organisationen Unrwa, och resultatet av svenskt engagemang i organisationen presenterades således inte. Detta var något som vi moderater reagerade på, och vi efterfrågade i en följdmotion en resultatskrivelse avseende Unrwa.

Unrwa har under de senaste åren skakats av korruptionsskandaler, och flera länder har under perioder fryst biståndet till organisationen. Sverige är en av de största kärnstödsgivarna till Unrwa och lägger under åren 2018–2021 nästan 1,9 miljarder kronor på bistånd till Unrwa. Givet uppmärksamheten som varit kring just Unrwa och att Sverige är en av de största givarna till organisationen borde det ligga i regeringens intresse att redovisa vilket resultat Sveriges engagemang och stora givande har åstadkommit. 

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Avser statsrådet och regeringen att återkomma till riksdagen med en resultatskrivelse för Unrwa?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1980 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Eriksson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1980 av Magdalena Schröder (M)
Resultatskrivelse om UNRWA.

Magdalena Schröder har frågat mig om jag och regeringen avser att återkomma till riksdagen med en resultatskrivelse för UNRWA.

Regeringens resultatredovisning till riksdagen sker samlat i den årliga budgetpropositionen samt, för det multilaterala utvecklingssamarbetet och humanitära biståndet, i en särskild resultatskrivelse vartannat år för att svara upp mot Riksdagens bet. 2015/16:UU7 samt bet. 2016/17:UU7 punkt 1, rskr. 2016/17:48.

Regeringen lämnade den 11 mars 2020 Resultatskrivelse om utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd genom multilaterala organisationer (2019/20:91). Då det multilaterala biståndet är omfattande valde regeringen att fokusera på vissa områden: hälsa, utbildning, ekonomisk utveckling och hållbar fred, och redogöra för resultaten för några av de viktigaste organisationerna på respektive område. I den skrivelse som lämnades 2018 omfattades demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, jämställdhet, miljö och klimat samt humanitärt bistånd. Regeringen valde i årets skrivelse att göra en mer begränsad redovisning på dessa områden och avser att återkomma till dem i nästkommande skrivelse.

Såsom en humanitär organisation behandlades UNRWA utförligt i 2018 års skrivelse men, liksom andra humanitära organisationer, mer översiktligt i årets.

UNRWA kommer, tillsammans med övriga humanitära organisationer, att ingå i nästkommande resultatskrivelse. Däremot har Regeringen inte för avsikt att återkomma med en särskild skrivelse om UNRWA.

Som jag tidigare framhållit i svar till riksdagen publicerade MOPAN (The Multilateral Organisation Performance Assessment Network), ett givarnätverk som utvärderar multilaterala organisationers arbete, i juni förra året en organisationsbedömning av UNRWA:s verksamhet för perioden 2017–2018. De fann att UNRWA är en kompetent organisation som väl lever upp till sitt mandat i en resursträngd miljö och en svår kontext av återkommande konflikt. MOPAN lyfte även utbildning som ett av UNRWA:s styrkeområden, där UNRWA berikar nationella utbildningsplaner med utbildning om mänskliga rättigheter och genom att lyfta frågor som könsbaserat våld.

Stockholm den 3 september 2020

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.