Det nationella arbetet mot livmoderhalscancer

Skriftlig fråga 2019/20:1996 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-19
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Livmoderhalscancer är den första cancersjukdomen som World Health Organization har satt målsättningen om att utrota. Cancerformen humant papillomvirus (HPV) upptäcktes under 1980-talet och är en av de vanligaste och mest allvarliga cancerformerna. Den drabbar både kvinnor och män.

Cancer i livmoderhalsen utvecklas ofta långsamt och under många år. Cellförändringar, som kan leda till cancer, kan upptäckas och tas bort i god tid vid regelbundna cellprovskontroller. Sverige har i dag ett omfattande screeningprogram. Trots det drabbas omkring 550 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige varje år, och ca 150 dör i sjukdomen. Antalet insjuknade skulle således kunna minskas om fler kvinnor deltar i screeningen, likaså om fler vaccineras mot HPV.

Socialstyrelsen beslutade om det befintliga screeningprogrammet 2015. I dagsläget är det fortfarande 8 av 21 regioner som inte har genomfört programmet. Sedan 2015 har nya kunskaper tillkommit, och utvecklingen har gått framåt. Det finns därför skäl att revidera programmet och dess utformning.

Efter WHO:s mål om global utrotning har flera länder startat ambitiösa program för att helt utrota cancerformen. Av den anledningen vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Finns det planer på att inrätta ett nationellt program för att utrota livmoderhalscancer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1996 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/06469/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1996 av Clara Aranda (SD)
Det nationella arbetet mot livmoderhalscancer

Clara Aranda har frågat mig om det finns planer på att inrätta ett nationellt program för att utrota livmoderhalscancer i Sverige.

Med anledning av utbrottet av covid-19 är hälso- och sjukvården i Sverige, precis som i många andra länder, utsatt för stark press. En viktig fråga i arbetet mot all sorts cancer, inklusive livmoderhalscancer, kommer att vara att ge hälso- och sjukvården bättre förutsättningar att erbjuda god tillgänglighet och kortare väntetider. Under andra halvan av 2019 och de första månaderna 2020 ökade tillgängligheten i vården.

Regeringen har i enlighet med Januariavtalet tillsatt en delegation för kortare väntetider i vården. Socialstyrelsen har i uppdrag att återkomma med förslag på hur myndigheten kan stödja regionernas hantering av planerad vård som har behövt skjutas upp för säkra tillgång på exempelvis intensivvårdsplatser. Delegationens och Socialstyrelsens arbete kommer att komplettera varandra.

Under pandemin har Socialstyrelsen tagit fram tillfälliga föreskrifter för livmoderhalsscreening som möjliggör självprovtagning så att fler kan testa sig medan vården är under hård belastning. Socialstyrelsen kommer även att se över kunskapsläget vad gäller screeningprogrammet mot livmoderhals-cancer, bland annat för att se hur självprovtagning kan användas framöver.

Stockholm den 3 september 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.