Till innehåll på sidan

Nya regler för sammankomster med anledning av pandemin

Skriftlig fråga 2019/20:2029 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-24
Överlämnad
2020-08-25
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

På presskonferens i förra veckan med inrikesminister Mikael Damberg och kulturminister Amanda Lind om allmänna sammankomster fick vi ta del av att det ska komma nya förslag som ska kunna sättas igång den 1 oktober 2020.

Det gäller planerande arrangemang med sittande publik och därmed ett undantag från 50-personersregeln. Folkhälsomyndigheten ska säga sitt, och regeln om två meters avstånd ska fortsatt följas. Ett tak för antal ska också komma på plats. Köbildning med mera ska följas med rekommendationer för minskad smittspridning och så vidare.

Det är ett antal aktörer som sedan en längre tid varit ute med frågan om att få till stånd en lösning. Branschen har sedan länge beskrivit sina förutsättningar med 6 till 18 månaders planeringstid, vilket då är tid utan inkomster.

Vi har kunnat se hur andra länder löst frågan på nyhetssändningar med tillexempel fållor för familjer att stå i rutor, det vill säga logistiskt.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Varför har statsrådet dröjt med att ta fram och presentera förslag på området, och vilka skäl ligger till grund för att statsrådet inte verkställer ett genomförande här och nu?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2029 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)




Svar på frågorna 2019/20:1999 och 2019/20:2029 av

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) samt 2019/20:2008 av Viktor Wärnick (M) om förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skapa möjligheter för besöksnäringen att på sikt kunna genomföra evenemang i större skala, under säkra former och med mer flexibla lösningar.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har därefter frågat mig varför jag har dröjt med att ta fram och presentera förslag på området, och vilka skäl som ligger till grund för att jag inte verkställer ett genomförande här och nu.

Viktor Wärnick har frågat mig om jag avser att till riksdagen föreslå ändringar i ordningslagen som till sin innebörd säkerställer kulturekosystemets överlevnad.

Frågorna gäller förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som innebär att det tills vidare inte får hållas några sådana arrangemang med fler än 50 deltagare. Syftet med förordningen är att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Folkhälsomyndigheten bedömer att 50-gränsen har varit, och är fortfarande, ett viktigt verktyg i kampen mot covid. Som jag tidigare angett, bl.a. i svar på riksdagsfrågor, kommer förordningen att finnas kvar så länge den behövs. Regeringen är samtidigt medveten om att många har drabbats hårt av förbudet och att det upplevs som trubbigt. Eftersom det är viktigt att förbudet inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt har en promemoria med förslag på lättnader tagits fram inom Regeringskansliet. Promemorian har skickats ut på remiss och remisstiden gick ut den 27 augusti 2020.

Förslagen i promemorian innebär att förordningens förbud inte ska gälla för vissa sammankomster och tillställningar med sittande deltagare, och inte heller för sammankomster och tillställningar som hålls på sådana serveringsställen som omfattas av lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Förordningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2020.

Regeringen kommer att ta i beaktande de synpunkter som har lämnats under remitteringen och återkomma i frågan så snart som möjligt.

Regeringen avser vidare att inleda ett arbete med att fram en ny mer träffsäker reglering för smittskyddsåtgärder. Det är uppenbart att det behövs en lagstiftning som på ett bättre sätt kan reglera situationer där vissa sammankomster behöver begränsas för att förhindra smittspridning. En utredning kommer att tillsättas för att se över lagstiftningen.

Stockholm den 3 september 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.