Till innehåll på sidan

Hästrådgivningspaket kontra ny lagstiftning utifrån Övergödningsutredningen

Skriftlig fråga 2019/20:2081 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-08-31
Överlämnad
2020-09-01
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Den senaste tiden har man i medierna kunnat läsa om den nyligen publicerade rapporten från Övergödningsutredningen, där hästnäringen tas upp som en bransch där det behövs nytt reglemente kring gödselhantering. Man föreslår dock inte själv förslag till regler eller lagstiftning i utredningen utan tar upp en rad rekommendationer och förslag från utredaren, som kan tänkas ligga till grund för nya bestämmelser. 

I utredningen tar man bland annat upp att Jordbruksverket och SLU bör få i uppdrag att ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Eftersom utredningen fastslår att det behövs nya bestämmelser gällande hästnäringens påverkan kan det tolkas som att utredningen föreslår att det ska tillsättas en utredning kring regler för hästhållare.

LRF har under utredningens gång fått möjlighet att kommentera textutkast om hästar och övergödning, och de har avstyrkt utredningens förslag med hänvisning till att det inte behövs nya miljöregler utan att befintlig lagstiftning är tillräcklig.

Problematiken med övergödning är dock ett faktum, och vi är alla överens om att saker måste göras för att förebygga detta miljöhot. I det arbetet har det framkommit andra förslag på lösningar som inte innebär nya bestämmelser för hästhållare, exempelvis det nya hästrådgivningspaketet i Greppa Näringen, som utvecklas och testas på gårdar. Denna miljörådgivning skulle sannolikt få stor efterfrågan i hästbranschen och ge positiva effekter på miljön. Detta framhålls som en bättre väg att gå än ny lagstiftning som grundas på de aspekter som utredaren i Övergödningsutredningen lyfter fram och som flera aktörer inom hästbranschen framhåller som mycket försvårande i sina verksamheter.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ämnar ministern verka för att förslag som Greppa Näringens hästrådgivningspaket tas till vara i det framtida arbetet med miljörådgivning för hästhållare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2081 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)




Svar på frågorna 2019/20:2081 Hästrådgivningspaket kontra ny lagstiftning utifrån Övergödningsutredningen, 2019/20:2082 Övergödningsutredningens konsekvenser kring hästhagar

och 2019/20:2083 Tolkning av innehållet i rapport från

Övergödningsutredningen av Marléne Lund Kopparklint (M)

Marléne Lund Kopparklint har frågat mig

hur jag ämnar verka för att förslag som Greppa Näringens hästrådgivningspaket tas till vara i det framtida arbetet med miljörådgivning för hästhållare,

hur jag ämnar verka för att uppmuntra och förenkla arbetet för de hästnäringar som ser att de kommer att få negativa konsekvenser av förslagen som finns upptagna i övergödningsutredningen, samt

hur jag ämnar förebygga att det ute i kommunerna blir tolkningar av utredningen som används i tillsynsarbetet för hästnäringen.

Regeringen tillsatte i februari 2018 en särskild utredare för att föreslå hur övergödningen effektivt kan minskas genom stärkt lokalt åtgärdsarbete. Uppdraget till utredningen ingår i arbetet med att nå miljökvalitetsmålet Ingen övergödning. Övergödningen är ett stort problem i många sjöar, kustvatten och i Östersjön och det är nödvändigt att de åtgärder som gör mest nytta och har störst effekt kan genomföras.

Övergödningsutredningen lämnade i februari 2020 sitt betänkande Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning. Utredningen riktar inte in sig specifikt på hästnäringen utan föreslår många olika åtgärder för att minska övergödningen av kustvatten, sjöar och vattendrag. Som frågeställaren framhåller så föreslår inte utredningen förslag till regler eller lagstiftning, men att Jordbruksverket ska få i uppdrag att i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet ta fram underlag till nya bestämmelser om miljöhänsyn för hästhållare. Utredningens betänkande har varit ute på remiss till 31 augusti 2020. Fortsatt beredning av betänkandet och remissvaren sker nu i Regeringskansliet.

Utan att föregå den fortsatta behandlingen av utredningens betänkande, så ser jag generellt positivt på att det tas fram information och råd som kan hjälpa verksamheter i hästbranschen i sitt miljöarbete. Vad gäller tillsynsarbetet förutsätter jag att ansvarig tillsynsvägledande myndighet, inom ramen för sitt tillsynsvägledande ansvar till bl.a. kommunerna, använder sådan information som de anser behövs för bl.a. tillsyn av verksamheter med hästar.

Jag vill också framhålla att jag ser positivt på den svenska hästnäringen, vilken bidrar till såväl människors välmående som till en levande landsbygd. Hästen har en viktig betydelse på många olika områden där betade marker och naturupplevelser är delar av nyttan. Hästgårdar bidrar till såväl miljö och natur som samhällsnytta med rehab, fritid, turism, arbetsträning och mycket mer.

Stockholm den 9 september 2020

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.