Jobb till unga i växande företag

Skriftlig fråga 2019/20:2089 av Lars Beckman (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-01
Överlämnad
2020-09-02
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I juli 2020 var antalet sysselsatta i Sverige 5 150 000 personer, en minskning med 120 000 jämfört med juli 2019, rapporterar SCB. Antalet arbetslösa ökade med 112 000 till 502 000 personer. Det motsvarar en arbetslöshet på 8,9 procent, en ökning med 2 procentenheter. Bland ungdomar ökade arbetslösheten med 7 procentenheter till 23,0 procent. Antalet arbetade timmar var i genomsnitt 96,6 miljoner per vecka, en minskning med 8 procent kalenderkorrigerat. Säsongsrensat och utjämnat minskade sysselsättningen medan arbetslösheten ökade jämfört med februari 2020 skriver SCB. Arbetslöshetstalet uppgick till 9,4 procent.

Arbetslösa, undersysselsatta och latent arbetssökande utgör tillsammans det outnyttjade arbetskraftsutbudet. I juli 2020 uppgick det till i genomsnitt 27,6 miljoner timmar per vecka. Det är en ökning med 8,9 miljoner timmar jämfört med juli 2019. Det outnyttjade arbetskraftsutbudet motsvarar 690 000 heltidsarbeten med 40 timmars arbetsvecka. I juli 2020 uppgick antalet latent arbetssökande till 205 000 personer, en ökning med 92 000 personer varav 65 000 i åldern 15–24 år. Antalet undersysselsatta ökade med 71 000 till 325 000 personer.

Samtidigt rapporterar bland annat gröna näringar att det är svårt att hitta medarbetare till lediga jobb. Uppenbarligen finns det ett systemfel på den svenska arbetsmarknaden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att möjliggöra för fler unga att få jobb i växande företag?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2089 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2020/01830/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2089 av Lars Beckman (M) Jobb till unga i växande företag

Lars Beckman har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att möjliggöra för fler unga att få jobb i växande företag.

I den uppkomna situationen som följer av covid-19 för regeringen en aktiv arbetsmarknadspolitik för att möta en ökande arbetslöshet och samtidigt underlätta matchningen av arbetssökande kvinnor och män till de lediga jobben.

Inträdet på arbetsmarknaden kommer troligtvis försvåras och bli besvärligare för unga personer framöver, såväl för unga kvinnor som för unga män. Våra erfarenheter av tidigare kriser visar att unga ofta är bland de första som drabbas. Det är dock viktigt att komma ihåg att ungdomars arbetslöshetstid ofta är betydligt kortare än för den äldre arbetskraften. Ungdomar löper inte samma risk för långtidsarbetslöshet som äldre åldersgrupper då de i en större utsträckning går till studier och ofta snabbt kan ta ett arbete i takt med att efterfrågan ökar.

Det finns dock grupper av ungdomar som har svårare än andra att få en fast förankring på arbetsmarknaden. Det gäller samma grupper som har en svagare förankring även i det äldre åldersspannet, det vill säga de som inte slutfört grundskole- eller gymnasieutbildning, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga samt personer födda utanför Europa.

Regeringens mål är att alla ungdomar ska påbörja och fullfölja en gymnasieutbildning. Det är en avgörande faktor för inträdet på arbetsmarknaden. För en individ innebär en slutförd gymnasieutbildning ökade möjligheter till arbete eller fortsatta studier.

Regeringen har därför fortsatt att investera i skolan med fokus på höjda kunskaper, stärkt jämlikhet och fler lärare. Det är även viktigt att ungdomar som avslutar gymnasieskolan utan gymnasieexamen stimuleras till och får möjlighet att studera vidare inom den kommunala vuxenutbildningen eller inom folkhögskolan. Regeringen genomför ett betydande kunskapslyft i syfte att ge individer, inklusive unga vuxna, en chans att utbilda sig för att kunna få ett jobb.

Regeringen har även tillfört medel för extra platser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan och folkhögskolan. Regeringen har också låtit utreda hur både kommunal vuxenutbildning och gymnasieskola bättre ska kunna bidra till Sveriges kompetensförsörjning. Ett utbildningsutbud som bättre svarar mot behoven på arbetsmarknaden kan underlätta för ungdomar att skaffa sig de kompetenser som efterfrågas av arbetsgivare och därmed underlättas etableringen i arbetslivet.

Arbetslösa ungdomar har möjlighet att ta del av olika insatser genom Arbetsförmedlingen. Inom programmet Jobbgarantin för ungdomar kan ungdomar ta del av bland annat studie- och yrkesvägledning, arbetspraktik, utbildning, stöd till start av näringsverksamhet, arbetsträning och subventionerade anställningar. Syftet med programmet är att erbjuda ungdomar särskilda arbetsmarknadspolitiska insatser på ett tidigt stadium för att de så snabbt som möjligt ska få arbete, påbörja eller återgå till en utbildning. För ungdomar som är i behov av ett ökat stöd i sitt jobbsökande är det också möjligt att delta i upphandlade matchningstjänster.

Regeringen följer noga utvecklingen av ungas situation på arbetsmarknaden.

Stockholm den 9 september 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.