Östlig förbindelse och bostadsfrågor

Skriftlig fråga 2019/20:2091 av Maria Stockhaus (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-01
Överlämnad
2020-09-02
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Frihamnen i Stockholm är ett område i förvandling där det bland annat byggs många, välbehövliga, nya bostäder.

Trafikverket har tagit fram förslag till en precisering av riksintresset för att tydligare avgränsa och säkerställa de mark- och utrymmesanspråk som behövs för en framtida östlig förbindelse. Riksintressepreciseringen för Östlig förbindelse innebär att det skapas ett reservat som har till uppgift att se till att inget byggs som kan komma att påverka eller äventyra Östlig förbindelse vid ett eventuellt framtida genomförande.

Det långsiktiga målet i Stockholms stad är att det ska byggas 140 000 nya bostäder mellan år 2010 och 2030, varav 70 000 mellan år 2019 och 2025. Den föreslagna riksintressepreciseringen för Östlig förbindelse är ett betydande hot mot detta. Som exempel skulle stadsutvecklingsområdena Norra Djurgårdstaden och Hammarby Sjöstad påverkas direkt genom att det inte går att bygga de ca 3 500–5 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser som staden har planerat för.

I dagsläget finns olika åsikter om huruvida Östlig förbindelse bör byggas eller inte. Det är naturligtvis viktigt att det reserveras mark med mera så att inte en utbyggnad i framtiden blir omöjlig. Stockholms stad har inte fått gehör för sina synpunkter på hur riksintresset i detta fall ska utformas, och de riskerar nu exploateringen och dessutom tusentals nya bostäder.

Med anledning av ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att riksintresset gällande byggnationen av Östlig förbindelse inte påverkar stadens planerade bostadsbyggande i allt för stor utsträckning? 

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2091 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/02230/TP

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2091 av Maria Stockhaus (M)
Östlig förbindelse och bostadsfrågor

Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att riksintresset gällande byggnationen av Östlig förbindelse inte påverkar stadens planerade bostadsbyggande i allt för stor utsträckning.

Trafikverket har ansvaret för att bedöma och peka ut vilka områden som är av riksintresse för kommunikationer enligt 3 kap. miljöbalken. Ansvaret gäller för alla trafikslagen. Riksintressepreciseringen syftar till att säkerställa funktionen hos transportsystemet och skydda befintliga, planerade och framtida kommunikationsanläggningar från åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningen. Det innebär således att även tänkbara åtgärder för vilka det kan finnas ett framtida behov, dvs. åtgärder som ännu inte återfinns i någon plan, kan pekas ut som ett riksintresse.

Riksintressena ses över och kan ändras med tiden. Nya kunskaper och omständigheter kan kräva en uppdatering och anläggningarnas betydelse för transportsystemet kan förändras, vilket gör att vilka, och hur stora, områden som behöver omfattas av ett utpekande kan förändras.

Trafikverket fick i uppdrag av den förra borgerliga regeringen att utreda och projektera en Östlig förbindelse via den nationella transportplanen för 2014–2025. I den nya nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 som beslutades av regeringen under den förra mandatperioden och som nu genomförs, ingår inte Östlig förbindelse. Detta överensstämmer med Trafikverkets underlag för planen, i vilket myndigheten föreslog att Östlig förbindelse skulle utgå med ett så kallat ordnat avslut. En viktig utgångspunkt för regeringens ställningstagande angående östlig förbindelse har givetvis varit att regionen och berörda kommuner själva valt att inte prioritera projektet.

Med ordnat avslut avsågs att Trafikverket, för att inte omöjliggöra en framtida utbyggnad av väg- och spårförbindelser, tar tillvara på det planeringsarbete som genomförts så att markanspråket i riksintressepreciseringen kan minimeras. Detta görs för att ge tydliga planeringsförutsättningar till bland annat berörda kommuner och inte hindra planer för bostadsbyggande och stadsutveckling. Trafikverkets förslag till ny precisering av riksintresset har nu varit ute på remiss och remissvaren bereds hos myndigheten. Regeringen kan inte ingripa i myndighetens hantering.

Stockholm den 9 september 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.