Stora idrottsevenemang i diktaturer

Skriftlig fråga 2019/20:2095 av Hans Wallmark (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-01
Överlämnad
2020-09-02
Anmäld
2020-09-03
Svarsdatum
2020-09-09
Sista svarsdatum
2020-09-09
Besvarad
2020-09-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Ishockey-VM är tänkt att anordnas av Belarus 2021 (tillsammans med Lettland). Vinter-OS 2022 ska arrangeras av Folkrepubliken Kina i Peking. Det handlar om två stater som den senaste tiden väckt stor negativ uppmärksamhet med omfattande övergrepp och förföljelse. I Belarus efter ett orättfärdigt presidentval och därefter folkliga protester. Listan på vad Kina gjort sig skyldig kan göras långt men i närtid är det allt från säkerhetslagarna i Hongkong, de utstuderade övergreppen i Xinjiang och tilltagande diplomatiska överträdelser i andra länder inklusive Sverige.

I det längsta undviks att blanda samman idrott och politik. Ändå brukar det ibland ställas krav på att inledas bojkotter eller försök att flytta spel och tävlingar. I Lettland kan i dag också höras röster om att försöka se till att Belarus kan fråntas sitt ansvar som medarrangör av ishockey-VM. Svenskt deltagande kan uppfattas som – och av regimerna användas som – bekräftelse på goda relationer och ett accepterande av ländernas attacker på den egna befolkningen.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Har regeringen på något sätt inlett eller initierat ett analysarbete av hur omvärlden kan komma att agera gentemot Belarus respektive Folkrepubliken Kina när det gäller Ishockey-VM 2021 och vinter-OS 2022 för att på sätt ge stöd till relevanta idrottsorganisationer ifall frågor om åtgärder uppstår samt ifall det kan leda till ekonomiska bakslag?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2095 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/

01877/CSM

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2095 av Hans Wallmark (M)
Stora idrottsevenemang i diktaturer

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen på något sätt har inlett eller initierat ett analysarbete av hur omvärlden kan komma att agera gentemot Belarus respektive Folkrepubliken Kina när det gäller ishockey-VM 2021 och vinter-OS 2022 för att på så sätt ge stöd till relevanta idrottsorganisationer ifall frågor om åtgärder uppstår samt ifall det kan leda till ekonomiska bakslag.

Det är inte en orimlig förväntan på arrangörer av några av världens största idrottsevenemang att de respekterar grundläggande mänskliga rättigheter. Med det sagt är idrottsrörelsen självständig och fattar sina egna beslut i frågor om till exempel var mästerskap ska arrangeras

Riksidrottsförbundet har som policy att svensk idrott ska ha utbyte med andra länder oavsett politiska system och oavsett om diplomatiska förbindelser med Sverige föreligger eller inte.

Undantag görs för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Jag kan konstatera att sådana sanktioner inte finns för närvarande och det finns i dagsläget inget som tyder på att sådana sanktioner kan komma att beslutas.

Regeringen har inte inlett eller initierat ett sådant specifikt analysarbete och ser inte heller någon omedelbar anledning därtill. Jag ser inte heller någon anledning att företa ett sådant arbete om den internationella idrottsrörelsen väljer att flytta värdskap för arrangemang eller mästerskap.

Avslutningsvis kan jag lägga till att när svensk idrott har behövt information om till exempel den politiska situationen i ett land där deltagande är aktuellt så har Regeringskansliet med självklarhet bistått med detta.

Stockholm den 9 september 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.