Till innehåll på sidan

Trolig förgiftning av rysk oppositionspolitiker

Skriftlig fråga 2019/20:2122 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-04
Överlämnad
2020-09-07
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

På ett flygplan, efter att ha druckit en kopp te, insjuknade plötsligt den i övrigt mycket friske ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Flygplanet nödlandade, och Navalnyj fördes till ett ryskt sjukhus. Kort därefter förnekade man att han skulle ha blivit förgiftad, och när han sedan skulle föras till Tyskland för vidare vård stoppade man med tveksamma skäl initialt resan.

Till slut kunde regimkritikern föras till Tyskland, där ett speciallaboratorium hos den tyska militären snabbt efter att toxikologiska analyser hade gjorts kunde konstatera att Alexej Navalnyj hade förgiftats av nervgiftet novitjok. Enligt experterna rådde det inget tvivel om detta. Novitjok är ett nervgift utvecklat av Sovjetunionen och som enbart Ryssland har tillgång till.

Nervgiftet som sådant innebär en enorm plåga för den drabbade, som lider av svåra kramper, förlamade muskler och ihopdragna luftrör. Detta leder till att offret till slut inte kan andas, och bara en droppe på huden kan vara dödligt. Enligt Erik Lindeman från Giftinformationscentralen kan den här förgiftningen ses som att den ryska regimen har lämnat ett visitkort efter sig och att detta därmed ska ses som en medveten varning om att det är en statsledd aktion. För att tillverka giftet på ett säkert sätt måste man ha ett extremt avancerat laboratorium.

Även om det är mycket ovanligt att detta gift används är det inte första gången som detta sker. Så sent som 2018 förgiftades den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia i Salisbury i Storbritannien samt ett par andra som kom i kontakt med den flaska som använts vid förgiftningen. Nervgift tillhörande samma familj har använts tidigare, bland annat mot Kim Jong Uns halvbror. Novitjok omfattas i dag av en internationell överenskommelse om kemiska stridsmedel och är därför mycket hårt reglerat.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta det inträffade i internationella forum eller på något sätt agera?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2122 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2122 av Markus Wiechel (SD) Trolig förgiftning av rysk oppositionspolitiker

Markus Wiechel har frågat huruvida jag är beredd att lyfta förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i internationella fora eller agera på annat sätt.

Sverige för en tydlig och principfast politik gentemot Ryssland där vi regelmässigt tar upp kränkningar av mänskliga rättigheter och uppmanar ryska företrädare att garantera sina invånares rättigheter i enlighet med Rysslands egen konstitution och folkrättsliga åtaganden.

Oppositionella i Ryssland verkar sedan många år under svåra förhållanden och det nyligen konstaterade mordförsöket på politikern Aleksej Navalnyj väcker såväl bestörtning som indignation. Detta var ett uppenbart försök att tysta den politiska oppositionen i Ryssland. Att angreppet därtill skedde med ett kemiskt stridsmedel utgör ett brott mot internationell rätt, som förbjuder all användning av kemiska vapen.

Regeringens ståndpunkt sammanfaller helt med det EU27-uttalande som publicerades den 3 september med krav på en transparent utredning och att de ansvariga ska ställas till svars samt uppmanar den ryska sidan till samarbete med den internationella organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att säkerställa utredningens oberoende. Detta har jag offentligt uttryckt i flera sammanhang och statsminister Löfven uttalade sitt fulla stöd för den tyska hållningen efter möte med förbundskansler Merkel den 3 september. Nationell expertis i Sverige och Frankrike har sedan dess också kunnat bestyrka den tyska analysen att Navalnyj förgiftades med nervgiftet novitjok. Tyskland har nu begärt teknisk assistans från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Diskussionen om hur detta påverkar EU:s relation till Ryssland pågår i Bryssel.

Sverige är och kommer fortsätta att vara en drivande aktör i EU för att respekten för mänskliga rättigheter ska förbli en given beståndsdel i utformningen av relationen till Ryssland och ställer oss bakom de fem vägledande principerna för EU:s relation med Ryssland, där kontakter och stöd till det ryska civilsamhället utgör en viktig delkomponent.

Sverige stod också bakom det EU-uttalande som hölls vid mötet i OSSE:s permanenta råd den 3 september i Wien där EU bland annat menade att det var absolut nödvändigt att de ryska myndigheterna inledde en oberoende och transparent utredning om förgiftningen utan dröjsmål, i linje med dess internationella åtaganden och dito som OSSE-medlem.

Vi följer noggrant utvecklingen och kan med glädje notera att Aleksej Navalnyjs hälsotillstånd har förbättrats den senaste veckan.

Stockholm den 16 september 2020

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.