Ökad tillgång till blod

Skriftlig fråga 2019/20:2135 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-04
Överlämnad
2020-09-07
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sjukvården är som bekant beroende av blodgivare eftersom det blod vi behöver enbart kan produceras av oss människor. Svenska blodgivare ger omkring 500 000 påsar blod årligen, där varje påse rymmer 4,5 deciliter, en siffra som kan tyckas vara hög men som inte räcker på långa vägar för sjukvården i dag. I flera länder arbetar man aktivt för att människor ska lämna blod, och det har visat sig framgångsrikt. I USA kommer så kallade blodbussar till landets skolor flera gånger om året för att friska elever ska få chansen att lämna blod och på så sätt göra en god gärning genom att rädda liv. Den sortens kampanjer har visat sig vara mycket framgångsrika, och ersättningen består ofta bara av ett glas juice eller kanske en kaka.

I Sverige ser vi ibland blodbussar uppställda på olika platser, men ansträngningarna för att få in mer blod får ändå anses vara ganska svaga, inte minst vid en internationell jämförelse.

Med anledning av ovanstående önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern tar initiativ för att öka tillgången till blod i Sverige, och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2135 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:2135 av Markus Wiechel (SD)
Ökad tillgång till blod

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser ta initiativ för att öka tillgången till blod i Sverige och i så fall hur.

Tillgången till blod har stor betydelse för hälso- och sjukvården. Det behövs därför en stabil och fullgod blodförsörjning. Som huvudmän för hälso- och sjukvården ansvarar regionerna för blodverksamheterna i landet och därmed också för att säkerställa en adekvat tillgång på blod och blodplasma.

I en internationell jämförelse står sig Sverige generellt väl vad gäller mängden donerat blod. Vid eventuella bristsituationer finns ett utvecklat samarbete mellan landets olika blodverksamheter där man hjälper varandra.

Socialstyrelsen är den myndighet som ansvarar för reglerna som gäller för blod och blodkomponenter avsedda för transfusion. Socialstyrelsen har nyligen genomfört en översyn av föreskrifterna om blodverksamhet och skickat ut dem på remiss. Remisstiden gick ut den 1 september 2020. Syftet med flera av förslagen till ändringar är att bredda blodgivarpopulationen genom att på ett patientsäkert sätt öka antalet blodgivare.

Vad gäller blodförsörjningen på längre sikt överlämnade Utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap (S 2018:09) i april 2020 delbetänkandet Hälso- och sjukvård i det civila försvaret – underlag till försvarspolitisk inriktning (SOU 2020:23) som bland annat innehåller bedömningar i fråga


om hälso- och sjukvårdens försörjningsberedskap. Utredningen anför att den har för avsikt att återkomma i blodfrågan i sitt slutbetänkande. Utredningen ska slutredovisa sitt uppdrag senast den 28 februari 2022.

Stockholm den 16 september 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.