Förbud mot kemiska stridsmedel

Skriftlig fråga 2019/20:2137 av Hans Wallmark (M)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2020-09-07
Överlämnad
2020-09-07
Anmäld
2020-09-08
Svarsdatum
2020-09-16
Sista svarsdatum
2020-09-16
Besvarad
2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Tyska myndigheter har fastslagit att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftats med hjälp av ett nervstridsmedel tillhörande novitjokgruppen. Ett gift utvecklat på sin tid i Sovjetunionen och klassat som ett kemiskt stridsmedel. Vid en attack i Salisbury i Storbritannien för något år sedan användes en likartad substans.

Kemiska stridsmedel är avskyvärda, och en stark internationell opinion har resulterat i konventioner och förbud. Begränsningar som även åligger Ryska federationen. Det är viktigt att det globala arbetet mot dessa vapen fortsätter och att länder axlar sitt ansvar. Regeringen har tidigare engagerat sig för ett kärnvapenförbud. I fallet med kemiska stridsmedel finns redan överenskommelser, och det är viktigt att de efterlevs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur arbetar ministern för att se till att andra länder axlar sitt ansvar för att efterleva förbudet mot kemiska stridsmedel när det är uppenbart att Ryssland både innehar, och som attacken i Salisbury visar, är villigt att använda novitjok?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:2137 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:2137 av Hans Wallmark (M)
Förbud mot kemiska stridsmedel

Hans Wallmark har frågat försvarsministern om hur denne arbetar för att se till att andra länder axlar sitt ansvar för att efterleva förbudet mot kemiska stridsmedel när det är uppenbart att Ryssland både innehar, och som attacken i Salisbury visar, är villigt att använda novitjok. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige fördömer all användning av kemiska vapen under alla omständigheter. Användning av kemvapen utgör ett tydligt brott mot folkrätten.

Det centrala ramverket på området är Konventionen om förbud mot kemiska vapen (CWC) som förbjuder all användning av kemiska vapen. Med en närmast universell anslutning – konventionen har idag 193 statsparter – har CWC sedan ikraftträdandet 1997 etablerat sig som en hörnsten i det globala nedrustnings- och icke-spridningsarbetet. Konventionen är också det institutionella uttrycket för den globala normen mot kemvapenanvändning – en norm som under senare år vid flera tillfällen kommit att utmanas. Sverige bidrar aktivt till det nödvändiga arbetet med att säkerställa att dessa utmaningar kan övervinnas och normen mot användning befästas.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har i uppdrag att se till att CWC:s bestämmelser efterlevs. Organisationen arbetar med övervakning och inspektioner för att se till att kemiska vapen förstörs. OPCW:s mandat omfattar också att genomföra utredningar av misstänkt kemvapenanvändning samt, sedan 2018, vem eller vilka som varit ansvariga för sådan användning.

I en rapport av den 8 april konstaterar OPCW att Syriens flygvapen stod bakom användningen av kemiska vapen vid tre tillfällen under 2017. Det var första gången som OPCW utnyttjade detta utökade mandat.

Regeringen välkomnar OPCW:s utredning, som är ett viktigt steg för att nå ansvarsutkrävande för dessa fruktansvärda brott och ser mycket allvarligt på dess slutsatser som bekräftade kemvapenanvändning.

Som statspart till CWC och medlem av OPCW deltar Sverige aktivt i arbetet för efterlevnad av konventionen om förbud mot kemiska vapen. Sverige är också återkommande bidragsgivare till OPCW, både till kärnverksamheten och till OPCW:s särskilda uppdrag.

Mordförsöket på den ryske politikern Aleksej Navalnyj väcker såväl bestörtning som indignation. Att attacken därtill skedde med ett kemiskt vapen innebär dessutom ett tydligt brott mot folkrätten.

Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) analys – liksom motsvarande som gjorts av franska myndigheter - bekräftar resultaten som de tyska myndigheterna offentliggjorde förra veckan: Navalnyj har förgiftats av nervgiftet Novitjok.

Användning av nervgift är ett brott mot Konventionen om förbud mot kemiska vapen (CWC). Det är av största vikt att de ansvariga ställs till svars.

Tyskland har nu begärt teknisk assistans från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Sverige har fullt förtroende för Tysklands hantering av ärendet.

Vi förväntar oss att Ryssland snarast inleder en trovärdig utredning och även samarbetar på ett fullständigt och transparent sätt i OPCW:s förestående undersökning.

Det EU27-uttalande som publicerades den 3 september med krav på en transparent utredning och att de ansvariga ska ställas till svars samt uppmanar den ryska sidan till samarbete med OPCW för att säkerställa utredningens oberoende sammanfaller med regeringens ståndpunkt. Detta har jag offentligt uttryckt i flera sammanhang och statsminister Löfven uttalade sitt fulla stöd för den tyska hållningen efter möte med förbundskansler Merkel den 3 september.

Stockholm den 16 september 2020 –

Ann Linde –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.