Kulturskolan

Skriftlig fråga 2019/20:24 av Per Lodenius (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-18
Överlämnad
2019-09-18
Anmäld
2019-09-19
Svarsdatum
2019-09-25
Sista svarsdatum
2019-09-25
Besvarad
2019-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Skolinspektionen har i ett beslut daterat den 17 juni 2019 valt att vitesförelägga Gislaveds kommun. Beslutet gäller att elever inte längre får lämna ordinarie undervisning i grundskolan för att delta i musikskolans undervisning.

Det är ett vanligt förfarande runt om i landet att lärare från kulturskolorna åker ut till grundskolor för att på plats ge eleverna möjlighet att undervisas i att spela ett instrument. Många elever har inte möjlighet att ta sig till tätorten efter skoltid för att där få undervisning i att spela. Att ha undervisning efter skoltid är ofta inte heller möjligt då det kan vara skolskjutsar som behöver passas. Det kan också vara svårt för kulturskolans lärare att hinna med mer än några enstaka elever om möjligheten till undervisning begränsas till efter skoltid.

I samråd med föräldrar och skola har i stället instrumentundervisning med kulturskolans lärare erbjudits under skoltid. Det sker ofta under rast eller annan ledig tid men kan också komma att påverka en mindre del av ordinarie lektionstid.

Nu har ovan nämnda vitesföreläggande till Gislaveds kommun inneburit att också andra kommuner i landet valt att stoppa kulturskolans undervisning under skoltid. Det innebär att elever inte längre har samma möjlighet att ta del av kulturskolans utbud. Vi kan vara överens om att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola. 

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är:

 

Hur avser ministern att agera när det gäller möjligheten till undervisning i kulturskola under skoltid för att uppfylla målet att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:24 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2019/

03050/S

Utbildningsdepartementet

Utbildnings

ministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:24 och 2019/20:25 av Per Lodenius (C)
Kulturskolan

Per Lodenius har frågat mig hur jag avser att agera när det gäller möjligheten till undervisning i kulturskola under skoltid för att uppfylla målet att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola. Han har vidare frågat kultur- och demokratiminister Amanda Lind hur hon ser på möjligheten att leva upp till att alla barn ska ha goda möjligheter att gå i kulturskola om undervisning inte längre ges under skoltid.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna.

Den kommunala kulturskolan är en viktig fråga för regeringen. Kulturskolan når många barn och unga i hela landet och bidrar till såväl kulturell som social utveckling. Kulturskolan har stor betydelse inte bara för enskilda barn och unga, utan också för bildningen i samhället, vilket gör den till en fråga av nationellt intresse, trots att den är en kommunal angelägenhet.

Det övergripande målet för de statliga insatserna till stöd för den kommunala kulturskolan är att främja kulturskolans möjligheter att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt, liksom möjligheterna till såväl fördjupning som bredd i undervisningen med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar (prop. 2017/18:164, bet. 2017/18:KrU9, rskr. 2017/18:312).

Inför 2016 införde regeringen ett årligt stöd till den kommunala kulturskolan på 100 miljoner kronor om året, ett stöd som gjorde det möjligt för kommunerna att bredda kulturskolans utbud och nå nya grupper. Stödet avvecklades till följd av riksdagens budgetbeslut 2019, som byggde på Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag men återinfördes i samband med vårändringsbudgeten för 2019. I budgetpropositionen för 2020 föreslår och beräknar regeringen att stödet även ska gälla för åren 2020–2022 med 100 miljoner kronor per år.

Staten stärker barns tillgång till kulturskolan genom nationell samverkan, stöd för utveckling samt förbättrad tillgång till lärare och pedagoger. Det statliga stödet bidrar till att göra kulturskolan mer tillgänglig i hela landet och till att öka dess utbud. Kulturskolecentrum vid Statens kulturråd har i uppdrag att samordna och stödja den kommunala kulturskolan genom att bl.a. identifiera utbildnings- och utvecklingsbehov samt främja samverkan mellan kommuner och andra aktörer.

Självklart ska kulturskolans undervisning kunna ske inom ramen för elevernas skoldag eller i nära anslutning till den. Det är positivt att kulturskolan bedriver sin undervisning på skolorna så att elever inte behöver vara beroende av att ta sig till en annan plats, kanske långt ifrån sitt hem, för att ta del av kulturskolans verksamhet. Berörda huvudmän och verksamheter behöver därför använda organisatoriska lösningar som främjar deltagande i kulturskolans verksamhet och samtidigt är förenliga med elevernas rätt till sin garanterade undervisningstid.

Stockholm den 25 september 2019

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.