Särskild regelgranskning utförd av OECD

Skriftlig fråga 2019/20:267 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-24
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Världsekonomin blir alltmer digitaliserad, och marknaden blir alltmer global. Detta innebär både möjligheter och utmaningar för svenskt näringsliv och svensk ekonomi. Sverige är en liten ekonomi med stort handelsberoende, vilket betyder att det är av yttersta vikt att det råder goda förutsättningar för bolag som är verksamma i Sverige.

Dessvärre pekar det mesta på att det blir både krångligare och dyrare att bedriva näringsverksamhet i Sverige. Det svenska regelförenklingsarbetet har hamnat på efterkälken i en internationell kontext, och enligt Tillväxtverket har svenska företags kostnader för administration ökat med drygt 7 miljarder kronor de senaste sju åren. 

I denna kontext gläds jag därför åt den regelförenklingsresa som har initierats tillsammans med NNR och som näringsministern nu har annonserat med pompa och ståt. Med det sagt återstår det självklart att se vad satsningen mynnar ut i, och från Sverigedemokraternas sida menar vi att det redan i nuläget finns ett gediget underlag för att omgående sparka igång flertalet regelförenklingsförslag redan innan förenklingsresan har något att rapportera in.

Vi menar att, även om näringsministern har en genuin vilja att ta reda på vilka regelförenklingar som kan göras och vilka effekter de skulle få, regeringen bör låta OECD genomföra en särskild granskning på området. OECD har möjligheten att genomföra en utomstående och djupgående Regulatory Policy Review, som inte utgår ifrån Näringsdepartementet utan genomlyser hela Regeringskansliet för att presentera fakta men också komma med konkreta och effektiva förslag på förbättringar.

Detta torde vara en självklarhet givet näringsministerns uttalade ambitioner om regelförenklingar, men trots att frågan tidigare har lyfts av andra aktörer har regeringen mig veterligen inte verkat för att nyttja denna möjlighet.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Kommer näringsministern att verka för att låta OECD genomföra en granskning av svenska regleringar och regler likt den ovan nämnda Regulatory Policy Review?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:267 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02866/MK

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:267 av Tobias Andersson (SD)
Särskild regelgranskning utförd av OECD

Tobias Andersson har frågat mig om jag kommer att verka för att låta OECD genomföra en granskning av svenska regleringar och regler likt Regulatory Policy Review.

Regeringen delar uppfattningen om vikten av att det råder goda förutsättningar för bolag som är verksamma i Sverige. Förenkling bidrar till målet för näringspolitiken att stärka svenska företags konkurrenskraft och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag. Regelverken ska vara ändamålsenliga och proportionerligt utformade och tillämpas på ett så enkelt sätt som möjligt.

Regeringen ser att det finns en potential att förenkla för företagen på de regelområden som företagen upplever hindrar deras tillväxt mest och regeringen avser därför att ta initiativ till genomlysningar och utvärderingar för att identifiera möjliga förenklingar.

Syftet med den förenklingsresa jag har tagit initiativ till i samarbete med olika näringslivsorganisationer är att ta in företagens synpunkter och förslag. Jag ser dialogen med företagen om vilka förenklingar som vore mest angelägna att genomföra som mycket värdefull. Under mötena har diskussioner förts om hur olika regler är utformade och hur de skulle kunna ändras. Myndigheternas tillämpning av reglerna som t ex bemötande, transparens och information har också tagits upp under dessa möten.

Efter att vi sammanställt och analyserat företagens synpunkter hoppas vi få en klarare bild av vilka förenklingar som är mest angelägna och möjliga att genomföra.

Stockholm den 5 november 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.