Kvinnors trygghet i OSSE:s medlemsländer

Skriftlig fråga 2019/20:29 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-09-18
Överlämnad
2019-09-19
Anmäld
2019-09-20
Sista svarsdatum
2019-09-25
Svarsdatum
2019-09-30
Besvarad
2019-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har under 2018 genomfört en undersökning i sju av OSSE:s medlemsstater: Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Moldavien och Ukraina. Totalt tillfrågades fler än 15 000 kvinnor om och hur de upplevde våld i sitt dagliga liv. Undersökningen inkluderade hur kvinnor upplever våld i såväl konfliktområden som icke konfliktdrabbade områden.

Resultatet av undersökningen kommer att ligga till grund för handlingsplaner för att stärka kvinnors position i samhället i syfte att minska våldet som de upplever. Exempelvis visade undersökningsresultatet för Bosnien och Hercegovina att fyra av fem kvinnor över 15 år har erfarenhet av psykologiskt, fysiskt eller sexuellt våld från sin partner eller annan person. Nästan 50 procent av kvinnorna svarade att de anser att våld inom familjen är en privat angelägenhet och över 40 procent av kvinnorna var inte medvetna om att de hade utsatts för våld. Undersökningen visade också att det som kvinna ses som skambelagt att bli offer för våld av närstående och att det föreligger svårigheter att bli trodd av hälso- och sjukvården och andra myndigheter.

Den situation som OSSE:s undersökning beskriver som vanligt förekommande för kvinnor i ett flertal länder är alarmerande och borde föranleda insatser för att bidra till att de enskilda medlemsländerna i OSSE aktivt arbetar för att minska våld mot kvinnor. Sveriges regering säger sig bedriva en feministisk utrikespolitik, och Sverige är ett av 57 medlemsländer i OSSE och har därmed möjlighet att aktivt bidra till att kvinnors trygghet ökar i organisationens medlemsländer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit, och när har dessa åtgärder skett, för att bidra till att kvinnors trygghet i OSSE:s medlemsländer ska öka?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:29 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:29 av Margareta Cederfelt (M) Kvinnors trygghet i OSSE:s medlemsländer

Margareta Cederfelt (M) har frågat mig vilka åtgärder Sverige har vidtagit för att bidra till att kvinnors trygghet i OSSE:s deltagande stater ska öka. Frågan ställs mot bakgrund av en studie som initierats och genomförts av OSSE på detta tema i sju av de deltagande staterna.

De 57 deltagande staterna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och de 11 partnerstaterna till organisationen lever i olika grad upp till sina skyldigheter att främja alla individers åtnjutande av mänskliga rättigheter, öka kvinnors och flickors trygghet och stärka jämställdheten.

Mot bakgrund av detta gav Sverige 2018 särskilt stöd till OSSE för att genomföra den studie om våld mot kvinnor som Cederfelt refererar till i sin fråga (övriga bidragsgivare var EU, UN Women, Norge, Italien, Finland och Österrike). Studien har skapat bättre förutsättningar för att agera för samtliga berörda stater och övriga deltagande stater inom OSSE, bl.a. genom OSSE-sekretariatets planer på att hjälpa berörda deltagande stater att utforma och genomföra handlingsplaner baserade på studien.

Regeringens feministiska utrikespolitik innebär att vi konsekvent verkar för stärkt jämställdhet världen över. Våld mot kvinnor och flickor är ett prioriterat område. Detta gäller även inom OSSE, där vi driver jämställdhetsfrågor både normativt och genom OSSE:s insatser i de deltagande staterna. Som exempel kan nämnas att Sverige stöttade framtagandet av det beslut om åtgärder mot våld mot kvinnor som antogs i december 2018 av OSSE:s ministerråd och har sekunderat en genderrådgivare till OSSE:s sekretariat. Sverige driver även att jämställdhetsfrågor integreras i det aktiva arbetet med valobservationsmissioner, observatörsmissioner och de olika OSSE-institutionernas mandat. Sverige driver därtill agendan för kvinnor, fred och säkerhet med stort engagemang i OSSE, ett forum som lämpar sig särskilt väl för genomförandet av agendan, också i syfte att öka kvinnors trygghet.

Utöver detta bedriver vi en feministisk utrikespolitik bilateralt i de länder inom OSSE där vi är representerade. Det sker genom dialog och påverkansarbete och i många fall även genom utvecklingssamarbete. I resultatstrategin för reformsamarbetet för Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet 2014–2020 är könsrelaterat våld en prioriterad fråga. I Albanien har över hälften av det svenska stödet som mål att förbättra jämställdheten. I Bosnien och Hercegovina ger Sverige sedan många år stöd till den statliga jämställdhetsmyndigheten. Sverige har också tillsammans med organisationen Kvinna till Kvinna finansierat en studie om Bosnien och Hercegovinas nationella handlingsplan om genomförandet av säkerhetsrådsresolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. I Serbien bidrar Sverige sedan 2016 med ett brett stöd till organisationer som främjar kvinnors rättigheter i landet med ett särskilt fokus på våld mot kvinnor.

Stockholm den 30 september 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.