LSS

Skriftlig fråga 2019/20:30 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-19
Överlämnad
2019-09-20
Anmäld
2019-09-24
Svarsdatum
2019-10-02
Sista svarsdatum
2019-10-02
Besvarad
2019-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje år sedan 2014 har det timbelopp som staten betalar ut för personlig assistans urholkats på grund av en uppräkning som inte ens motsvarar de kollektivavtalade löneökningarna. Regeringens förslag till budget för 2020 är inget undantag, schablonersättningen räknas upp med 1,5 procent. Funktionshindersorganisationer larmar nu om stora svårigheter att rekrytera och behålla personliga assistenter. Man måste ställa sig frågan om varför regeringen inte anser att de assistansberättigade ska få möjlighet att rekrytera assistenter som kan ge assistans med god kvalitet. Man kan också ställa sig frågan om varför just personliga assistenter inte ska ges möjlighet att hänga med i den allmänna löneutvecklingen?

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka blir enligt ministerns bedömning konsekvenserna av att regeringen inte räknar upp budgeten för personlig assistans i enlighet med den allmänna löneutvecklingen i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:30 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:30 av Lars Beckman (M) LSS

Lars Beckman har frågat mig om vilken bedömning jag gör av konsekvenserna av att regeringen inte räknar upp budgeten för personlig assistans i enlighet med den allmänna löneutvecklingen i Sverige.

Jag delar Lars Beckmans syn på att en av de grundläggande tankarna med den personliga assistansen är att assistansberättigade ska få möjlighet att rekrytera assistenter som kan ge assistans med god kvalitet. Ur detta perspektiv är det viktigt att schablonbeloppet ligger på en nivå som möjliggör för den enskilde att välja mellan olika anordnare. En rimlig lönenivå är en förutsättning för att anordnare ska kunna rekrytera och behålla assistenter. Nästan alla personliga assistenter omfattas också av kollektivavtal. Hur höga löneökningarna blir beror dock inte bara på schablonen utan påverkas även av vad arbetsmarknadens parter förhandlar fram inom ramen för kollektivavtal, där lönsamheten i branschen och hur svårt det är för företagen att hitta personal även kan vara påverkande faktorer.

Jag och regeringen anser att en viktig grund för att ge assistans av god kvalitet är att de personliga assistenterna har kollektivavtalsenliga löner och vi följer noga utvecklingen inom området.

Stockholm den 2 oktober 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.