Marknadsföring av Sverige

Skriftlig fråga 2019/20:306 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-04
Överlämnad
2019-11-04
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Hemsidan sweden.se skapades för att människor runt om i världen enkelt ska kunna få en bild av hur Sverige ser ut och fungerar. Svenska institutet är ansvarig myndighet för sweden.se.

Det är viktigt att det finns bra möjligheter för både företag och privatpersoner som är intresserade av Sverige att hitta klar och korrekt information om landet. Detta både för att motverka påverkanskampanjer men också för att uppmuntra till investeringar och fördjupade internationella relationer. Det är däremot väldigt fel att Svenska institutet genom sweden.se ger bilden av att Sverige är ett kravlöst bistånds- och välfärdsparadis. Svensk välfärd bygger på att människor bidrar när de kan och får hjälp när de behöver.

Av TV4:s granskning från den 28 oktober 2019 framgår att sweden.se inte bara beskriver att Sverige har ett väldigt robust välfärdssystem utan också anger att en sexbarnsfamilj i Sverige får ca 12 000 kr i månaden i barnbidrag och flerbarnstillägg.

Det beskrivs på sweden.se också bland annat att Sverige har världens längta betalda föräldraledighet samt att asylsökande som fått avslag och gömmer sig i Sverige har rätt till viss sjuk- och tandvård.

Därför vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vad gör regeringen och statsrådet för att säkerställa att svenska myndigheter inte beskriver Sverige som ett kravlöst välfärds- och bidragsparadis utomlands?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:306 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:282 av Hans Wallmark (M)
Marknadsföringen av Sverige som ett bidrags- och välfärdsparadis samt svar på fråga 2019/20:306 av Maria Malmer Stenergard (M) Marknadsföring av Sverige

Hans Wallmark och Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen ämnar vidta för att se till att marknadsföringen av Sverige som ett bidrag- och välfärdsparadis upphör.

Marknadsföringen av Sverige ska lyfta det välfärdssamhälle som byggts upp av generationer. Den svenska välfärden och den svenska modellen bygger lika mycket på rätt som plikt.

Svenska institutet är den myndighet som har i uppdrag att sprida information och kunskap om Sverige. Det gör den bland annat via webbplatsen Sweden.se där det finns cirka 150 artiklar som på olika sätt berättar om Sverige. Bland annat beskrivs hur det svenska välfärdssystemet fungerar. Genom att alla bidrar och gör sin plikt har Sverige kommit att utveckla världens mest utvecklade välfärdssystem. Via sajten kan information om vår samhällsmodell och våra svenska värderingar spridas vidare.

Information om Sverige är vidare relevant information för den som planerar att studera, jobba eller etablera sitt företag i Sverige. Inte minst är det relevant för att attrahera talanger inom olika verksamhetsområden till Sverige, något som är av stor vikt för att våra företag ska växa. Det är samtidigt viktigt att informationen är motiverad utifrån detta övergripande syfte och den relevanta målgruppen.

Det betyder vidare att informationen ska vara balanserad, att de exempeltexter som används är relevanta för ändamålet och lämpliga formuleringar används. Informationen bör förmedlas på ett mycket tydligt sätt, så att exempelvis utrymme för tolkning kring hur extensiv eller restriktiv möjligheten att ta del av akut och livshotande sjukvård för icke-medborgare inte ska finnas.

Delar av den berörda texten publicerades på sajten under den tid då frågeställarnas parti senast ingick i regeringen. Innehållet är således bitvis föråldrad. Information om Sverige på våra egna kanaler ska vara aktuella och uppdaterade. I egenskap av ansvarig minister för Sverigefrämjande träffade jag generaldirektören för Svenska institutet i förra veckan för att prata bland annat om myndighetens Sverigeinformation. Myndigheten har sedan tidigare påbörjat ett arbete med att se över vilken information den publicerar i sina kanaler. Jag kommer att noga följa det arbetet.

Stockholm den 6 november 2019

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.