Prostatacancer

Skriftlig fråga 2019/20:309 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-05
Överlämnad
2019-11-05
Anmäld
2019-11-07
Svarsdatum
2019-11-13
Sista svarsdatum
2019-11-13
Besvarad
2019-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Varje dag året runt drabbas 27 män i Sverige av prostatacancer. Sammanlagt får över 10 000 män diagnos om prostatacancer varje år. Detta gör att prostatacancer är Sveriges allra mest förekommande cancerform. Det nationella prostatacancerregistret (NPCR) visar tyvärr samtidigt att resultaten är helt orimliga gällande att inte klara av att uppfylla den maximala väntetiden från att diagnos ställs tills att patienten slutligen får sin behandling.

Region Västernorrland har åstadkommit det resultat som är minst dåligt. Det betyder att från ställd diagnos till start av kurativ behandling får drygt en av fyra män (27 procent) med prostatacancer denna i tid, det vill säga inom maximalt 46 dagar. I Dalarna var det 0 procent, 0! I Skåne var det 4 procent och i Västerbotten 8 procent. I genomsnitt i Sverige fick 14 procent av dem som drabbats av prostatacancer sin vård i tid. Så här får det inte fortsätta att vara.

Moderaterna föreslår att det tas fram en ny uppdaterad nationell cancerstrategi i syfte att stärka den långsiktiga medicinska vården gällande cancersjukdomar och prioritera att korta köerna inom cancervården. Sverige har goda möjligheter att ha en medicinskt världsledande cancersjukvård utan långa vårdköer. Dessa möjligheter måste emellertid tas till vara på ett mycket bättre och mer metodiskt och strukturerat sätt än i dag. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka ytterligare nationella åtgärder avser ministern att vidta för att minska köerna och öka jämlikheten i prostatacancervården?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:309 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/ 04577/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:309 av Camilla Waltersson Grönvall (M)
Prostatacancer

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilka ytterligare nationella åtgärder jag avser att vidta för att minska köerna och öka jämlikheten i prostatacancervården.

Cancervården är en högt prioriterad fråga för regeringen. Därför fortsätter regeringen att avsatta 500 miljoner kronor årligen för att skapa en mer jämlik och tillgänglig cancervård. Målet är att utveckla bl.a. vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet genom att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna. Den viktigaste åtgärden för att åstadkomma detta är införandet av standardiserade vårdförlopp (SVF). SVF för prostatacancer infördes 2017.

Prostatacancer har under flera år haft stora problem med långa väntetider. Det är därför positivt att väntetiderna har kortats. Medianväntetiden från utfärdande av remiss till första besök på specialistmottagning har minskat från 35 dagar 2014 till 20 dagar 2018. Men mer behöver göras.

Genom tidig upptäckt av cancer ökar möjligheten till effektiv behandling och till att minska dödligheten i cancer. Inom ramen för en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting 2019 stöder Regionala Cancercentrum (RCC) landstingen för att underlätta utvecklingen av en jämlik och strukturerad prostatacancertestning i hela landet.

Utöver satsningen på tillgänglighet genom standardiserade vårdförlopp har regeringen i budgetpropositionen fr.o.m. 2020 avsatt medel för att minska behoven av vård och behandling genom prevention och tidig upptäckt, utveckla och effektivisera behandlingsmetoder och utöka insatserna vad avser rehabilitering, uppföljning och palliativ vård.

Regeringen stödjer också landstingen i arbetet med att korta väntetiderna generellt i vården. Under året har vi infört en uppdaterad kömiljard och i budgetpropositionen för 2020 har vi avsatt 2,9 miljarder kronor i samma syfte.

Regeringen fortsätter också att satsa medel på att förbättra de nationella kvalitetsregistren. Sedan 2017 investeras 100 miljoner kronor årligen, vilket bidrar till en mer jämlik vård.

Under de kommande åren avser regeringen att fortsatt strategiskt utveckla och uppdatera insatserna inom cancervården. Ett starkt samhälle förutsätter en jämlik och tillgänglig cancervård i världsklass.

Stockholm den 13 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.