Till innehåll på sidan

Influensan A H1N1 och ersättning vid läkemedelsskador

Skriftlig fråga 2019/20:326 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-07
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

År 2016 stiftades en lag som innebär att staten, via Kammarkollegiet, ska ersätta patienter som drabbats av läkemedelsskador. Taket för beloppet sattes till 150 miljoner kronor totalt för dem som drabbats av personskada av Pandemrix, det vaccin som användes mot A H1N1 (tidigare kallat svininfluensan) för tio år sedan. Hittills har bara en liten del av Läkemedelsförsäkringens 150 miljoner betalats ut, och den större delen av skaderegleringarna har inte ens kommit igång.

Varje år tillkommer ca 30–40 nya fall av narkolepsi som en följd av vaccinationen, och det ser ut att fortsätta. Vägen till att få ersättningen är lång, eftersom det är komplicerat att fastställa att det finns ett klart samband med vaccination med Pandemrix.

Lena Hallengren skrev tillsammans med dåvarande socialminister Göran Hägglund en debattartikel i DN den 15 juni 2012, där man lovade att ... de drabbade barnen och ungdomarna, samt deras familjer, inte ska behöva ägna framtiden åt segdragna rättsprocesser. I samma anda kom löften om att staten, när pengarna i Läkemedelsförsäkringen är slut, ska ta ansvar för ersättningen till de barn och ungdomar som drabbades av narkolepsi efter vaccination mot A H1N1.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

På vilket sätt följer socialministern upp det som utlovades 2012, det vill säga att de som drabbas av läkemedelsskador efter vaccination med Pandemrix inte ska hamna i långdragna rättsprocesser och att de faktiskt ska tilldelas den ersättning de har rätt till innan den tioåriga preskriptionstiden går ut?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:326 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/

04616/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:326 av Clara Aranda (SD)
Influensan A H1N1 och ersättning vid läkemedelsskador

Clara Aranda har frågat mig på vilket sätt jag följer upp att de som drabbades av läkemedelsskador efter vaccination med Pandemrix inte ska hamna i långdragna rättsprocesser och att de faktiskt tilldelas ersättning.

Inledningsvis vill jag verkligen beklaga den tragedi som har drabbat framför allt de barn som har fått narkolepsi, men också deras familjer som i stor omfattning måste anpassa sina liv.

Det är angeläget att de drabbade barnen får den vård och det stöd som de behöver. Samhället har ett särskilt ansvar att stödja och hjälpa dessa barn och deras föräldrar samt ge ekonomisk ersättning.

Personer som fått narkolepsi, som med övervägande sannolikhet har orsakats genom användning av vaccinet Pandemrix, kan få ersättning för personskada enligt lagen (2016:417) om statlig ersättning till personer som har insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccinering. Ersättningen hanteras i första hand av Läkemedelsförsäkringen och i andra hand av staten. Kammarkollegiet har ansvar för att pröva rätten till den statliga ersättningen. Innebörden av denna ordning är att staten tagit ett särskilt ansvar för att personer som fått narkolepsi till följd av Pandemrix inte ska gå utan ersättning.

Ansökan om ersättning från Läkemedelsförsäkringen ska göras inom tio år från skadetillfället. Själva utbetalningen av ersättning behöver dock inte ske inom ramen för den tioåriga preskriptionsfristen. Ansökan om ersättning från Kammarkollegiet kan göras upp till 15 år efter skadetillfället.

Taket för den totala ersättning som betalas ut från Läkemedelsförsäkringen är på 150 miljoner kronor. Däremot finns det inget liknande tak för den kompletterande ersättning som betalas ut från det statliga systemet.

I sin ärendehandläggning börjar både Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet med att ställning till om det är Pandemrix som har orsakat de problem som den sökande har. Efter att samband konstaterats tar själva skaderegleringen vid.

Till och med den 10 oktober 2019 hade Läkemedelsförsäkringen mottagit 616 skadeanmälningar. Läkemedelsförsäkringen har bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger i 424 ärenden. I 186 fall har man bedömt att ersättning ej ska utgå och i 47 fall pågår utredning. Kammarkollegiet har bedömt 130 fall. I 90 av dessa fall har man bedömt att förutsättningar för ersättning föreligger. Av dessa 90 utgörs 11 fall av sådana där den sökande helt nekats ersättning från Läkemedelsförsäkringen.

I nuläget följs arbetet med att hjälpa de narkolepsidrabbade barnen och deras föräldrar i första hand upp genom den dialog som Regeringskansliet har med Narkolepsiföreningen. Det gäller även den ekonomiska ersättning de drabbade kan få via Läkemedelsförsäkringen och Kammarkollegiet. Narkolepsiföreningen är en intresseförening för personer som drabbades av narkolepsi och deras anhöriga. Föreningen har beviljats ekonomiskt bidrag av staten sedan 2011.

Jag kommer att fortsätta att noga följa arbetet med att ge de drabbade barnen den trygga framtid de har rätt till.

Stockholm den 20 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.