Till innehåll på sidan

Försäkringskassans långa handläggningstider för assistansersättningen

Skriftlig fråga 2019/20:330 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-07
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Att vara anordnare av personlig assistans innebär ett stort ansvar där man alltid måste försöka se till vad som är bäst för varje enskild assistansanvändare. Samtidigt innebär det inte att anordnarna får ersättning för den assistans de faktiskt anordnar.

Det finns oändligt många risker för anordnarna där de måste kunna ta kostnader trots att de inte får ersättning för det. Utbetalningarna av assistansersättning kan stoppas och hållas inne av Försäkringskassan vid till exempel problem med tidsredovisningar, något som lett till att många assistansföretag tvingats till att använda kostsamma, digitala tidredovisningssystem. Försäkringskassan har vid åtskilliga seminarier redogjort att det var manuella tidsredovisningar som stoppade upp utbetalningar. Men en del problem tycks kvarstå även med digitala lösningar.

Det är inte bara felande tidsredovisningar som kan stoppa upp utbetalningarna utan även andra saker som till exempel att varje gång en utredning ska göras så stoppas hela ersättningen för den uppdragsgivaren, inte bara för det antal timmar som utredningen egentligen handlar om utan hela utbetalningen.

Anordnare som inte har ett relativt stort kapital klarar i längden inte av dessa osäkra utbetalningar, vilket är den troligaste orsaken till att små och medelstora anordnare nu tvingas fly branschen.

Försäkringskassan anser inte sig ha någon möjlighet att informera anordnaren, vilket leder till att anordnarna inte får vetskap om huruvida de ska få en utbetalning eller om Försäkringskassan stoppat ärendet. Detta innebär att assistansbolagen själva måste ringa till Försäkringskassan för att kontrollera ärendets status. En del assistansbolag tvingas ha en anställd administratör just för såna här uppgifter. Assistansbolag kan få vänta i upp till nio månader på en utbetalning och det är inte en buffert som många assistansbolag har. Detta är såklart inte rimligt, och assistansbolagen måste få bättre kontinuitet och trygghet i sina verksamheter.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur vill ministern komma till rätta med assistansbolagens ekonomiska otrygghet och Försäkringskassan långa handläggningstider för assistansersättningen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:330 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)




Svar på fråga 2019/20:330 av Carina Ståhl Herrstedt (SD)
Försäkringskassans långa handläggningstider för assistansersättningen

Carina Ståhl Herrstedt har frågat mig hur jag vill komma till rätta med assistansbolagens ekonomiska otrygghet och Försäkringskassans långa handläggningstider för assistansersättningen.

Det stämmer som Carina Ståhl Herrstedt anger i sin fråga att Försäkringskassan har infört ett nytt digitalt tidredovisningssystem. Syftet med att uppgifter lämnas digitalt är att anordnarnas administration ska förenklas samtidigt som Försäkringskassan kan säkerställa att rätt ersättning betalas ut.

Ett av syftena med den personliga assistansen är att brukarna ska få välja mellan olika anordnare. För att assistansbolag oberoende av storlek ska ges rimliga möjligheter att bedriva verksamhet är kontinuitet och en administration utan krångel viktiga förutsättningar. Jag utgår från att Försäkringskassan följer förvaltningslagens krav på enkel och snabb ärendehantering med öppenhet mot berörda parter om hur handläggningen fortskrider.

Regeringen har en löpande dialog med Försäkringskassan om frågor som rör förenklad ärendehantering t.ex. genom ökad digitalisering. Detsamma gäller vikten av att Försäkringskassan har rimliga handläggningstider för att såväl medborgare som assistansbolag ska få den ersättning de har rätt till i tid. Jag och regeringen kommer att fortsätta att följa dessa frågor.

Stockholm den 20 november 2019

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.