Ratificering av ILO:s konvention nr 190

Skriftlig fråga 2019/20:345 av Ciczie Weidby (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-08
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

I juni 2019 antog Internationella arbetsorganisationen (ILO) en ny konvention, nr 190, vilken var den första på åtta år. Konventionen syftar till att skydda världens arbetstagare mot att utsättas för våld och trakasserier i arbetslivet.

Enligt artikel 19.5 b i ILO:s stadga ska medlemsländerna inom ett år från det att konventionen antogs lägga fram frågan i den lagstiftande församlingen för beslut om ratificering. När två länder har ratificerat konventionen träder den i kraft tolv månader senare. I skrivande stund har inga länder ratificerat konventionen.

Hittills har vi inte sett några initiativ eller några andra tecken på att regeringen har satt igång arbetet för en ratificering av konventionen. Vänsterpartiet anser att det är hög tid att regeringen påbörjar detta arbete. Vi förutsätter att regeringen skyndar på sin interna process så att Sverige kan bli ett av de första länderna att ratificera konventionen. I detta arbete bör arbetsmarknadens parter och andra intressegrupper involveras.

Regeringen bör därför snarast tillsätta en grupp med arbetsgivar- och arbetstagarrepresentanter, och även andra intressegrupper, som tillsammans med antingen tjänstemän från Regeringskansliet eller en särskilt utsedd utredare får i uppdrag att systematiskt gå igenom vad som behöver göras i Sverige för att vi ska leva upp till och genomföra konventionen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbereda ratificeringen av ILO-konventionen mot våld och trakasserier i arbetslivet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:345 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)



A2019/02035/EUI

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknadsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:345 av Ciczie Weidby (V)
Ratificering av ILO:s konvention nr 190

Ciczie Weidby har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbereda ratificeringen av Internationella arbetsorganisationens (ILO) konvention om våld och trakasserier i arbetslivet.

Låt mig först understryka att våld och trakasserier är allvarliga arbetsmiljöproblem. #Metoo-rörelsen har visat på behovet av en nolltolerans mot våld och trakasserier. ILO:s konvention och den tillhörande rekommendationen om våld och trakasserier i arbetslivet är viktiga för att komma till rätta med problemen och åstadkomma en förändring.

Sverige mottog den 4 september 2019 de certifierade kopiorna av konventionen och rekommendationen från ILO. Dessa har remitterats till den trepartiskt sammansatta Svenska ILO-kommittén för beredning i enlighet med gällande praxis. I kommittén är arbetsmarknadens parter och vissa myndigheter representerade.

Kommittén har skickat konventionen och rekommendationen på remiss till myndigheter och intresseorganisationer. När remissvaren har inkommit är ordningen att ILO-kommittén beslutar om ett yttrande som skickas till arbetsmarknadsdepartementet. Fristen är satt till den 13 mars 2020. Därefter vidtar en beredning i Regeringskansliet. Beroende på yttrandet kan det bli aktuellt att närmare utreda hur svensk lagstiftning förhåller sig till konventionens bestämmelser.

Det ska också sägas att EU:s ministerråd måste ge medlemsstaterna ett bemyndigande att ratificera konventionen. På grund av bytet av EU-kommission är processen med bemyndigandet fördröjd och ett förslag förväntas när den nya kommissionen tillträtt.

Avslutningsvis ser jag positivt på att ILO lyft den här viktiga frågan. Beredningen inför ett ställningstagande om en ratifikation av konventionen har påbörjats.

Stockholm den 20 november 2019

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.