Till innehåll på sidan

Taiwans deltagande i FN:s klimattoppmöte COP 25

Skriftlig fråga 2019/20:346 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-08
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I början av december inleds FN:s klimattoppmöte COP 25 i Madrid. Mötet hålls årligen mellan parterna i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar, och detta är det 25:e i ordningen. Representanter från drygt 200 länder kommer att delta och diskutera sina ambitioner för uppnående av målen i Parisavtalet.

Tyvärr är Republiken Kina (Taiwan) inte bland dessa länder för att landet nekas deltagande i forumet. Detta är mycket beklagligt då Taiwan besitter stor kompetens i frågor rörande klimatförändringar. På grund av sin geografiska placering och utsattheten för extrema väderförhållanden och naturkatastrofer har landet utvecklat en unik anpassningsförmåga och har en omfattande expertis som de gärna vill dela med sig av.

Trots att Taiwan exkluderas från de internationella klimatdiskussionerna driver landet klimatprojekt i utvecklingsländer där man bidrar med både teknologi och finansiella bidrag för att motverka klimatförändringarna. Det borde vara självklart att Taiwan bjuds in att delta i COP 25 och bidra med kompetens.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att Taiwan ska bjudas in till FN:s klimattoppmöte?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:346 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågorna 2019/20:342 av Åsa Coenraads (M)
Stärkta relationer med Taiwan och 2019/20:346 av Boriana Åberg (M) Taiwans deltagande i FN:s klimattoppmöte COP 25

Åsa Coenraads har frågat mig om jag avser öka stödet för Taiwan gentemot Folkrepubliken Kina. Vidare har Boriana Åberg frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att Taiwan ska bjudas in till FN:s klimattoppmöte.

Som Coenraads skriver har Sverige goda förbindelser med Taiwan. Dessa har utvecklats över många år inom ett flertal områden. Sedan 1980-talet genomförs årligen handelsöverläggningar på statssekreterarnivå, alternerande mellan Stockholm och Taipei. Det finns potential för ett utökat utbyte inom exempelvis handel, forskning och kultur och regeringen vill därför fortsätta att utveckla förbindelserna med Taiwan.

Som Åberg skriver kan Taiwan bidra med värdefulla erfarenheter och kunskaper i internationella sammanhang, inte minst i klimatfrågor. Både Sverige och EU har ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer. Om deltagandet är meningsfullt och inte kräver status som stat så stödjer regeringen Taiwans deltagande i dessa sammanhang.

Stockholm den 20 november 2019

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.