Till innehåll på sidan

Högteknologiska och klimateffektiva arbetstillfällen i Västsverige

Skriftlig fråga 2019/20:35 av Ann-Sofie Alm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-20
Överlämnad
2019-09-23
Anmäld
2019-09-24
Svarsdatum
2019-10-02
Sista svarsdatum
2019-10-02
Besvarad
2019-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Preemraff i Lysekil har långt framskridna och finansierade planer för att möjliggöra en grönare, snabbare omställning till miljövänligare drivmedel. Denna satsning är på väg att stoppas på rent aktivistiska grunder av Miljöpartiet i regeringen.

Västsverige och norra Västra Götaland är därför på väg att förlora en stor mängd arbetstillfällen och en makalös investering på 15 miljarder kronor inom en industriell och högteknologisk sektor.

Dessa arbetstillfällen kommer istället att flyttas utomlands till länder som inte har lika strikta miljöregler som Sverige.

Preems raffinaderi i Lysekil är det största i Skandinavien och ett av Europas främsta när det kommer till miljö- och klimateffektivitet.

Västsvensk industri behöver stärkas. Kommunerna i norra Västra Götaland är i skriande behov av arbetstillfällen; det är väldigt många offentliga tjänster som har en budget som med all vilja i världen inte går att få ihop på sista raden.

Klimatet är i behov av en snabbare omställning men det hjälper inte att Sverige klarar sitt inhemskt uppsatta mål om klimatet globalt försämras, det förlorar vi alla på.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att rädda kvar Preemraff och andra västsvenska, högteknologiska och klimateffektiva arbetstillfällen i Västsverige?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:35 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)




Svar på fråga 2019/20:35 av Ann-Sofie Alm (M)
Högteknologiska och klimateffektiva arbetstillfällen i Västsverige

Ann-Sofie Alm har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att rädda kvar Preemraff och andra västsvenska, högteknologiska och klimateffektiva arbetstillfällen i Västsverige.

Industrin har stor betydelse för Sveriges välstånd och förmåga att möta de stora samhällsutmaningarna och skapar många arbetstillfällen i bland annat Västsverige. Det är angeläget att fortsätta arbeta för att ge näringslivet rätt förutsättningar för grön omställning och digitalisering samt tillgång till kompetens.

I somras lanserades samverkansprogram för mandatperioden varav ett ska arbeta kring näringslivets klimatomställning. I dagarna har FN:s klimattoppmöte hållits i New York där ett av initiativen som presenterades är en ledarskapsgrupp för industriomställning som Sverige leder.

Regeringen beslutade i augusti att förbehålla sig tillåtlighetsprövningen av den verksamhet vid Preemraff i Lysekil som Preem AB söker miljötillstånd för. Regeringens beslut kom efter det att Naturvårdsverket underrättat regeringen om Preem AB:s ansökan och att verksamheten är sådan som regeringen kan pröva om den ska tillåtas eller inte på grund av verksamhetens klimatpåverkan. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ställde sig bakom Naturvårdsverkets underrättelse. Målet handläggs nu av Mark- och miljööverdomstolen och ska beredas klart innan det lämnas till regeringen tillsammans med ett yttrande från domstolen.

Riksdagen har antagit ett mål om att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Utsläppen från verksamheter inom svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre än utsläppen 1990.

För att nå det av riksdagen uppsatta målet krävs stora investeringar. En sektor med stora utmaningar och stor potential för utsläppsminskning är den svenska industrin där processutsläppen ofta är en stor utmaning att minska. När akademi, näringsliv och det offentliga samverkar kan vi gemensamt skapa förutsättningar för en omställning. Det arbetet behöver långsiktigt goda förutsättningar för att vara framgångsrikt och därför satsar regeringen genom Industriklivet 300 miljoner kronor om året fram till 2040 på att stötta industrin i arbetet med att minska processutsläppen. Dessutom föreslår regeringen en förstärkning av Industriklivet med 300 miljoner kronor per år för perioden 2020–2022. Att utveckla nya processer kan minska utsläppen och samtidigt skapa fler jobb och öka Sveriges konkurrenskraft. Preem är ett av de företag som, med stöd av Industriklivet, utvecklar nya lösningar som kan minska processutsläppen samtidigt som det ökar konkurrenskraften för företaget.

Stockholm den 1 oktober 2019

Ibrahim Baylan

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.